Högg anställd i huvudet – under otäcka butiksrånet

Borrby Artikeln publicerades
En bild från övervakningskameran visar hur rånaren lämnar butiken efter rånet.
Foto:Mattias Lundvall
En bild från övervakningskameran visar hur rånaren lämnar butiken efter rånet.

Efter att åtalstiden förlängts fyra gånger har nu åklagaren lämnat in en stämningsansökan mot 21-åringen som misstänks för rånet mot Klockareboden i Borrby.

Maskerad och beväpnad med kniv tvingade rånaren den butiksanställde att öppna kassalådan. Med sig fick rånaren åtminstone 1 500 kronor i kontanter.

Detta framgår av det åtal om grovt rån som nu har lämnats in till Ystads tingsrätt.

Dessutom högg rånaren den anställde bakom kassan i huvudet med kniven. Mannen fick föras med ambulans till sjukhuset men klarade sig med en lindrig sårskada.

– Med lite otur kunde det ha slutat hur som helst. Beteendet är så kolossalt hänsynslöst, sa butiksägaren Christer Nilsson till YA morgonen efter rånet.

Även åklagaren lyfter fram den grad av våld som användes vid rånet. Brottet bör bedömas som grovt, menar han, eftersom den misstänkte "visade synnerlig råhet" och även utnyttjade mannens utsatta ställning som butiksanställd.

Den misstänkte är en 21-årig man hemmahörande i Ystads kommun. Han greps efter en stor polisinsats, några timmar efter rånet som inträffade strax innan stängningsdags torsdagskvällen den 20 april.

Mannen anhölls samma natt och begärdes häktad under helgen som följde.

Åtalet har dock dröjt och åtalstiden har förlängts fyra gånger, bland annat på grund av att åklagaren väntat på resultatet från den forensiska undersökningen.

Den misstänkte har erkänt brottslig gärning och delvis medgett händelseförloppet som presenteras i åtalet.