25 veteranåk gick under klubban

Simrishamn Artikeln publicerades
Minuterna innan auktionen ska börja. Björn Linqvist och sonen Petter Lindqvist med lilla Maja på armen är ”ganska intresserade” av den här Ford Edsel från 50-talet. På denna sida bilen står Susann Andersson och Ellie Lindqvist. 5 bilder
Foto:Moa Dahlin
Minuterna innan auktionen ska börja. Björn Linqvist och sonen Petter Lindqvist med lilla Maja på armen är ”ganska intresserade” av den här Ford Edsel från 50-talet. På denna sida bilen står Susann Andersson och Ellie Lindqvist.

Intresset för auktionen av några av Autoseums gamla bilar var stort. Hallen fylldes till sista plats, samtidigt som många köpare bjöd via nätet.

De 25 bilarna som skulle säljas stod uppradade utanför Autoseum.

Björn Linqvist från Ystad går långsamma rundor kring en Ford Edsel och hummar, ibland gillande och ibland ogillande.

– Vi gillar Ford i vår familj, men ska vi vara ärliga så ses väl inte just Edsel som en av de lyckade modellerna.

Bilintresset har alltid funnits i familjen, berättar han.

– Mina föräldrar köpte en Ford Fairlane Sunliner 1955, när den var helt ny. Den har vi fortfarande kvar i familjen och vårdar ömt. Så nog är det något speciellt och nostalgiskt, med vissa bilar i alla fall.

Som YA berättat tidigare har museets ägare Nisse Nilsson valt ut 25 bilar att sälja ut, för att få plats med nyköpta rariteter.

Han håller med om att det kan finnas en nostalgisk koppling till bilar.

– Men det har jag inte precis till just dessa, även om de är fina bilar i de lägre prisklasserna. Plats behöver jag dock, för att inreda en sal i Las Vegas-stil med filmstjärnebilar och annat som hör till, säger Nisse Nilsson.

Peder Lamm var den som höll i klubban för Garpenhus auktioner.

– Bilar tillhör faktiskt de hetaste samlarobjekten just nu. Bilauktioner har länge varit vanliga i England, men vi börjar se dem här i Sverige också, säger han.

Och så var auktionen i gång inne i mc-hallen, en av de mindre hallarna på Autoseum. Bilarna visades på bild på en stor skärm och buden kom från både publiken i hallen och via nätet.

En av de första bilarna var en Mercedes 450 SLE från 1974, med ett utropspris på 60 000 kronor.

Första budet kom på 34 000, sedan segade priset sig upp i en duell mellan en man i publiken och en budgivare på nätet.

När mannen i publiken gett ett bud på 55 000 kontrade budgivaren på nätet med 60 000. Då skakade mannen på huvudet och lät Peder Lamm klubba köpet.