Annons

Åderbråck försvinner över helgen

I en sal på Simrishamns sjukhus står kirurgen Sören Nobaek böjd över ett blottat ben, koncentrerad på en kateter som förs in i en åderbråcksven. Benet tillhör Uno Levinsson, som ligger och småpratar under operationen.
Simrishamn • Publicerad 7 december 2010
Uno Levinsson är endast lokalbedövad under operationen, och ligger och småpratar med personalen under ingreppet.
Uno Levinsson är endast lokalbedövad under operationen, och ligger och småpratar med personalen under ingreppet.Foto: 
Sören Norbaek har sju åderbråckspatienter under sin söndag i Simrishamn.
Sören Norbaek har sju åderbråckspatienter under sin söndag i Simrishamn.Foto: 
Uno Levinsson tycker att söndagens operation var en ganska behaglig upplevelse, "ungefär som ett enklare tandläkarbesök".
Uno Levinsson tycker att söndagens operation var en ganska behaglig upplevelse, "ungefär som ett enklare tandläkarbesök".Foto: 
Toini Hansson och Sören Norbaek arbetar till vardags på Centralsjukhuset i Kristianstad. En åderbråcksoperation tar ungefär en halvtimme.
Toini Hansson och Sören Norbaek arbetar till vardags på Centralsjukhuset i Kristianstad. En åderbråcksoperation tar ungefär en halvtimme.Foto: 
I sektion efter sektion hettas åderbråcksvenen upp till 120 grader för att sedan helt stängas av. Håkan Bjerstedt och Sören Norbaek utför en av flera liknande operationer under söndagen. BILDER: SPRISSE NILSSON
I sektion efter sektion hettas åderbråcksvenen upp till 120 grader för att sedan helt stängas av. Håkan Bjerstedt och Sören Norbaek utför en av flera liknande operationer under söndagen. BILDER: SPRISSE NILSSONFoto: 
Kirurgen Sören Norbaek har bara i år genomfört 200 åderbråcksoperationer i Kristianstad.
Kirurgen Sören Norbaek har bara i år genomfört 200 åderbråcksoperationer i Kristianstad.Foto: 
8
8Foto: 
Efter operationen lindar Håkan Bjerstedt och Sören Norbaek det opererade benet. Lindan ska sitt på i ett dygn.
Efter operationen lindar Håkan Bjerstedt och Sören Norbaek det opererade benet. Lindan ska sitt på i ett dygn.Foto: 

– Nu känns det lite, som en dragning, svarar han på operationsteamets fråga.

Uno Levinsson kom till sjukhuset klockan halv tio på söndagsförmiddagen, undersöktes klockan tio och hamnade en halvtimme senare på operationsbordet. Nu närmar sig klockan elva. Alla sektionerna i venen har behandlats med radiovågor och den har stängts för gott. Kirurgen kan dra ut specialkatetern och fästa en liten plåsterlapp över ingången, som inte är större än efter ett blodprov. Patienten ombes lyfta upp benet, som lindas till ljumsken.

Annons

– Det här kan du ta av i morgon bitti, förklarar operationssköterskan Håkan Bjerstedt. Sedan skaffar du stödstrumpor, som du bör använda i två veckor.

Efter någon timmes vila får sedan Uno Levinsson lämna sjukhuset.

– Jag körde bil hit och kan köra bil hem, och jag behöver inte sjukskriva mig, förklarar han. Fantastiskt att det gick så smidigt att bli av med något jag gått och funderat på så länge.

Uno Levinsson är en de allra första patienterna som fått sina åderbråck opererade på Simrishamns sjukhus.

För att korta köerna har Region Skåne skrivit avtal med Österlenkirurgin om att utföra åderbråcksoperationer på helgerna fram till jul.

– Vi hoppas att avtalet sedan förlängs, säger Ingrid Cederblad, koordinator.

På helgerna finns ett kärloperationsteam från Centralsjukhuset i Kristianstad på plats för att först bedöma åderbråckens omfattning och sedan utföra operationerna - om besvären är tillräckligt stora.

– Vi delar in åderbråck i sex kategorier, från ytliga ådernät till öppna liggsår, förklarar Sören Nobaek. De lägsta kategorierna opererar vi inte, där rekommenderar vi istället stödstrumpor upp till knäna.

Men i de högre kategorierna finns risk att åderbråcket så småningom leder till bensår, och för att förhindra det genomför man operation. Sedan några år arbetar CSK med en ny typ av åderbråcksoperationer, som både går smidigare och har bättre effekt än den gamla typen. Metoden går ut på att man för in en specialkateter i den drabbade venen, och sedan värmer upp den, sektion för sektion, till 120 grader med hjälp av radiovågor.

– På så sätt stänger vi av venen och cirkulationen i benet förbättras, säger Sören Nobaek, som har goda erfarenhetern av metoden.

Annons

– Bara i år har vi utfört 200 sådana här operationer i Kristianstad, och risken för återfall är endast 5-6 procent. Med den gamla metoden fick 30 procent av patienterna tillbaka besvären.

Uno Levinsson får sträcka ut sig en stund på en sjukhussäng, innan han kör hem igen. Till kvällen kan han behöva ta en värktablett, tror läkaren, men några större besvär ska inte operationen ge.

– Det hela var ungefär som ett enklare tandläkarbesök, sammanfattar han söndagsförmiddagen.

Förutom att han nu slipper de värkande åderbråcken, har Uno Levinsson en extra anledning att vara nöjd. Han är nämligen en av delägarna i det företag som tagit över Simrishamns sjukhus.

– Nu ser jag att de 13 miljoner vi har satsat på operationslokalerna har varit väl investerade, säger han.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons