Äldre dam hotad via brev

Simrishamn Artikeln publicerades
Budskapet i brevet är mycket hotfullt och gjorde den äldre kvinnan rädd.
Foto: Emma Lawesson
Budskapet i brevet är mycket hotfullt och gjorde den äldre kvinnan rädd.

I tron att någon fjärran brevvän glömt klistra på frimärke löste den äldre damen glatt ut det ofrankerade brevet. Men när hon kom hem och öppnade kuvertet blev hon rädd. Innehållet var minst sagt hotfullt.

”Vi ser dig och vi komer.” Så börjar texten i det handskrivna brevet. Det fortsätter sedan med en obehaglig beskrivning av vad den anonyme brevskrivaren tänkt göra med den gamla damen.

– Jag blev först alldeles piggig, berättar kvinnan vars identitet YA väljer att hålla anonym.

Hon ringde genast runt till sina söner för att berätta vad hon varit med om. De rådde henne att polisanmäla och det har hon också gjort.

– Polisen frågade mig om jag har några ovänner, säger kvinnan och berättar att frågan fått henne att fundera en hel del.

– Jag snackar ju med allt och alla. Och folk brukar svara. Hade jag varit en förskräcklig kärring hade ingen väl velat prata med mig. Jag tror i alla fall inte att jag har några ovänner.

Den första rädslan har lagt sig.

–Jag tror inte de som skrev brevet menar allvar. Oron har lagt sig, men jag tänker fortsätta vara noga med att låsa dörren.

Att lösa ut brevet kostade henne 24 kronor.

– Det är inte hela världen, men känns så klart onödigt för sån här skit.

Hon vill gärna berätta om sin upplevelse.

– Det är ett sätt att bearbeta mina egna känslor. Jag tänker också att det kanske är fler som fått ett sånt här brev. Någon som kanske inte har barn och vänner att prata med. Då kan det vara en tröst att veta att man inte är ensam.

Att kvinnan polisanmälde händelsen tycker kommunpolis Johan Sandelin är mycket bra.

– Även om det sannolikt inte går att utreda vem som postat brevet är det viktigt att det finns en polisanmälan. Händelsen kan kanske kopplas till andra brott.

Att brevskrivarna skulle göra verklighet av sitt bedömer han som ganska otroligt.

– Personer som har för avsikt att skada en annan människa gör det utan att hota först. De som skickar brev vill i regel bara skrämmas. Det är ytterst sällsynt att ett skriftligt hot sätts i verket, säger Johan Sandelin.