Åldrig ål åter åtrådd av tv

Simrishamn Artikeln publicerades

150-årige rikskändisen Åle uppmärksammas på nytt av Sveriges Television. I förra veckan gjorde Mitt i naturen återbesök vid den numera låsta brunnen i Brantevik.

Det är årets tema landskapsdjur som åter gjort Åle, Skånes landskapsfisk, intressant för Svts Mitt i naturen. Fjolårets jakt på den halvtannat sekel gamla brunnsålen tog sin modiga tid, berättar programledare Martin Emtenäs när YA möter tv-teamet hemma hos familjen Kjellman i Brantevik. Först efter två dygn och flera vidlyftiga åtgärder, som en tömning av allt brunnsvatten, lyckades Tomas Kjellman få syn på den gäckande fisken just som misslyckandet verkade vara ett faktum. – Jag fick klättra ner igen och dra upp honom. Det var faktiskt inte helt behagligt, bekänner Martin Emtenäs.

Starkare reaktioner fick dock ålfångsten hos Tomas Kjellman själv, som lade benen på ryggen när Åle skulle dras upp. Kanske, men bara kanske, därför är brunnslocket numera utrustat med ett rejält hänglås. Samma anordning har placerats på fastighetens andra brunn, där en hundraårig släkting till Åle simmar omkring i mörkret.

– Vi monterade låset dagen efter att ni varit här, berättar Tomas Kjellman för tv-teamet.

– Det vore ju trots allt synd om någon skulle få för sig att stjäla honom...

Vid årets försök att filma brunnsålen är det dock urladdade ficklampsbatterier som ger filmteamet mest huvudbry. Ålen själv visar sig bara ett tjugotal minuter efter det att det tunga brunnslocket baxats åt sidan.

– Fantastiskt! Han verkar ju annars ha en viss känsla för dramaturgi, utbrister Martin Emtenäs och sticker entusiastisk ner huvudet i brunnen. Vid närmare undersökning på plats av en imponerad ålexpert, professor Håkan Wickström på Fiskeriverket, visade sig Åle i fjol vara av hanligt kön, dock oprövad som partner eftersom ålar tros dö efter att en enda gång i livet ha lekt i Sargassohavet. Åles närvaro i brunnen hos familjen Kjellman har lett till vilda spekulationer, som bland annat innefattar oprövade planer på export av "ålvatten" till Japan, där ålar paradoxalt nog anses potenshöjande. Tomas och Karin Kjellman har också av rent humanitära skäl övervägt att ge sin ål en chans att sälla sig till sina fränder och en eventuellt efterlängtad parningslek i nordvästra Atlanten.

– Min arbetsgivare Fritidsresor erbjöd sig att sponsra en fripassagerarplats på ett flyg direkt till Sargassohavet, berättar Tomas. Förslaget betraktades dock med viss skepsis av Håkan Wickström.

– Han trodde inte att ålbrudarna skulle vara intresserade av en sån gammal gubbe, skrattar Tomas. Men en flygresa kan förr eller senare komma att bli aktuell för den uråldriga brunnsålen. För först efter Åles död kan forskarna få bestämt besked om hans exakta ålder genom att räkna årsringarna på den hörselsten, otolit, som alla benfiskar har för att kunna registrera bland annat gravitation.

– Håkan Wickström har bett mig ringa Fiskeriverket så fort Åle flyter upp. De erbjöd sig att komma och hämta honom med flygplan, berättar Tomas Kjellman.

Medan YA bryter upp från Brantevik, provar filmteamet ännu en kombination av lampor för att lyckas fånga den hale brunnsbon på bild.