Alger och solceller prisas

Simrishamn Artikeln publicerades

Den ena framställer hållbar energi, den andra utvinner olja ur växthusodlade alger. I kväll prisas Ola Jönsson och Fredrika Gullfot, när årets miljöpris delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde.

Med Simris Alg har växthusen i Hammenhög fått ett nytt liv. Nu satsar företaget på oljeproduktion i stor skala.

– Fantastiskt att känna sådant stöd för det vi gör och extra hedrande att få dela priset med just Ola Jönsson, eftersom vi ju båda arbetar med att ta tillvara på den största resurs vi har: solen, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot.

Simris Alg är ett av några få företag i världen som utvinner algolja och det är bara i Hammenhög som man odlar algerna i växthus, med hjälp av fotosyntesen. Under året har företaget gått från att odla alger till att skörda dem och utvinna den första omega-3-oljan.

Företaget ligger nu i startgroparna för att under nästa år släppa sina första produkter på marknaden. Dessutom har man helt nyligen valt en ny bolagsstyrelse.

– Eftersom vi förbereder för tillväxt och framtida börsnotering behövde vi folk med bra erfarenhet från både innovationsbolag, noterade bolag och marknad, förklarar Fredrika Gullfot styrelsebytet.

Fredrika Gullfot tänker stort och ser i framtiden hela världen som marknad för företagets produkter. Om tio år tror hon att huvudkontoret fortfarande finns i Hammenhög men att företaget har anläggningar även på andra håll i världen.

– Kina och södra Europa står nog näst på tur.

Veteran prisas för innovationer

Det var en dröm som blev verklighet när Ola Jönsson kunde inviga Sveriges största solcellspark. 80 år fyllda fortsätter Sol-Ola att vara en spjutspets på energiområdet.

Ola Jönssons miljöengagemang väcktes redan i tonåren, när atombomben släpptes över Hiroshima. 1992 var han med och bildade företaget Österlenvind som byggde två vindkraftverk innan militären sade nej till ytterligare verk, eftersom de skulle skymma sikten mot Bornholm.

I stället valde Sol-Ola, som han kommit att kallas, att i fortsättningen satsa på solenergi. Resultatet stod klart för snart ett år sedan – Sveriges hittills största solcellpark med 1 804 solpaneler.

För Ola Jönsson är det en dröm som gått i uppfyllelse.

– Det var ju det här jag skrek om när jag gick i Barsebäcksmarschen: ”Vad ska väck? Barsebäck? Vad ska in? Sol och vind!”

Solcellsparken har också rönt uppmärksamhet långt utanför kommungränsen. I somras besökte Miljöpartiets språkrör Åsa Romson anläggningen.

Hittills har också parken levererat vad den lovat. Den beräknade årsproduktionen på 440 000 kilowattimmar har redan passerats.

– I dag är vi uppe i 512 000 kilowattimmar, konstaterar Ola Jönsson och förklarar att orsakerna är flera.

– Det har varit en fin sommar och i mars, när det var snö, blev det en massa solreflexer.