Ännu ett fönster krossat

Simrishamn Artikeln publicerades

Ännu en gång har någon krossat en ruta på Bolshögs kyrka. Flera kyrkor har drabbats den senaste tiden och polisen ser allvarligt på skadegörelsen.

Det var under natten mellan lördag och söndag som någon med en sten krossade en glasruta på kyrkan i Bolshög. Stenen gick rakt igenom.

Det är inte första gången som kyrkan utsätts för den här typen av skadegörelse, samma sak hände i höstas. Det senaste halvåret har dessutom flera andra kyrkor i kommunen drabbats. I augusti förra året krossades flera fönster på Stiby kyrka och för ett par veckor sedan kastade någon en sten på ett tre gånger en meter stort fönster på kyrkobyggnaden.

Även kyrkorna i Östra Tommarp och Simris har drabbats.

- Vi ser allvarligt på det här eftersom det rör sig om kyrkor och kulturbyggnader, säger Claes Ekman, stationsbefäl på Simrishamnspolisen.

Polisen misstänker att en och samma person ligger bakom samtliga fall av fönsterkrossning och vill gärna ha in tips från allmänheten.

Staffan Blomberg, kyrkoherde i Borrby, Hammenhögs och Stiby pastorat, ser också allvarligt på händelserna.

- Det är alltid tråkigt när kyrkor, som har så starkt symbolvärde, utsätts för något, säger han och tänker särskilt på kyrkans besökare.

- Det är obehagligt för dem som kommer till kyrkogården för att vårda sina gravar och ser att kyrkan är angripen. Det blir ett angrepp på dem också, resonerar han.

Staffan Blomberg ser också det hela som ett arbetsmiljöproblem.

- Jag hoppas att den person, om det nu rör sig om en ensam person, tröttnar på det hela.