Närproducerad app ska erövra världen: ”Målet är att få folk att må bra”

Simrishamn Artikeln publicerades
Kafébordet får fungera som skrivbord på Jacob Jürgensen Ravns minimala och mobila kontor.
Foto: Torun Börtz
Kafébordet får fungera som skrivbord på Jacob Jürgensen Ravns minimala och mobila kontor.

Om ett par veckor lanseras den i New York - appen som ska hjälpa resenärer över hela världen att slippa jetlag. Men det är vid ett kafébord i Simrishamn som uppfinningen utvecklats.

– Du tänker inte lika bra, tar kanske fel beslut, plus att du mår dåligt fysiskt, konstaterar grafiske designern Jacob Jürgensen Ravn, sedan han slagit sig ner vid sitt favoritbord och börjar visa hur appen fungerar.

Små symboler visar när jag bör sova, när jag ska undvika att dricka kaffe, när jag ska vara ute i dagsljus - allt utifrån mina personliga sovvanor och min resplan.

Som Skalmans mat- och sovklocka, fast i ultramodern tappning.
Foto: Torun Börtz
Som Skalmans mat- och sovklocka, fast i ultramodern tappning.

Många besökare på Café Kagan har kanske uppmärksammat honom. Den koncentrerande mannen i hörnet, fokuserad på sin laptop, ibland konverserandes på danska över mobiltelefonen.

Kagan och andra kaféer i stan har under ett och ett halvt års tid fungerat som arbetsplats för Hammenhögsbon Jacob Jürgensen Ravn, en av personerna bakom Timeshifter, som appen heter.

Allt började för tre år sedan, när Jacob Jürgensen Ravn började arbeta åt företaget Mental workout, vars produkter syftar till att öka människors mentala välbefinnande.

Ganska snart började han och ett par kollegor fundera över vad man skulle kunna göra för att komma åt problemet med jetlag.

– Det är enormt många som reser idag, bara mellan USA och resten av värden görs 124 miljoner resor om året. Och nästan alla resenärer har jetlag på något sätt, konstaterar han.

Att få människor att må bra är Jacob Jürgensen Ravns mål med appen.
Foto: Torun Börtz
Att få människor att må bra är Jacob Jürgensen Ravns mål med appen.

Att det finns en potential för en app som hjälper till med de här problemen är han övertygad om. Det handlar inte bara om turister som vill komma i fas på semestern, utan om affärsmän och idrottare som behöver vara effektiva snabbt.

– Man tappar upp till 20 procent av sin produktivitet på grund av jetlag. Tänk dig en Formel 1-förare som förlorar en femtedel av sin reaktionsförmåga. Och idrottsmän som reser över flera tidszoner förlorar ofta.

”Vi tog ett djupt andetag och sa nej tack. Det var för tidigt att släppa idén”

Att han och hans kollegor kommit en idé med stor potential på spåren visade sig snabbt. Flera stora namn från den internationella forskar- och affärsvärlden är involverade, vilka är dock fortfarande hemligt.

Förra året fick de också ett lockande erbjudande, då ett företag i San Diego ville köpa hela den nystartade firman.

– Men vi kände att det fanns en så pass stor potential i det här att vi ville göra det själva. Så vi tog ett djupt andetag och sa nej tack. Det var för tidigt att släppa idén och vi skulle inte längre ha någon kontroll över den, resonerar han och tillägger att han och familjen inte heller hade någon större lust att lämna Hammenhög för en flytt över Atlanten.

När appen väl lanserats väntar nya projekt.
Foto: Torun Börtz
När appen väl lanserats väntar nya projekt.

Att sitta på Österlen och jobba med ett internationellt projekt tycker han har fungerat fint. Via telefon och internet är han i kontakt med de båda andra grundarna, Mickey Beyer-Clausen som bor i New York och Tony Hanna som är baserad i Köpenhamn.

– Det är nästan mer effektivt än att sitta på samma plats och jobba. Det finns så fantastiska verktyg som gör att man kan jobba tillsammans, även om man befinner sig på olika platser, konstaterar han.

Ibland har kontrasten mellan den lilla och den stora världen dock blivit väldigt iögonfallande. Ännu så länge hemliga samarbetspartners i USA är måna om diskretion:

– En dag satt jag på ett kafé och fredagsfikade med yngsta dottern när jag fick ett samtal. Så då fick jag gå och sätta mig i bilen och skypa, säger han med ett skratt.

Om ett par veckor åker han till New York för officiell lansering av appen. Men resan tar inte slut där. Företagartrion har flera andra idéer som de vill utveckla.

Har Timeshifter ambitionen att bli ett hälsans Spotify?

Han ler lite, men avfärdar inte helt jämförelsen.

– Vårt mål är att få folk att må bättre över lag, med fokus på sömn.

Fakta

Därför får man jetlag

Jetlag innebär att dygnsrytmen rubbats. Fenomenet uppstår när man reser över flera tidszoner och kroppens dygnsrytm inte längre är synkroniserad med det verkliga dygnet.

Vanliga symptom är trötthet, sömnlöshet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Ibland talar man om social jetlag. Då syftar man på att många förskjuter sin dygnsrytm under helgerna med sena kvällar och långa sovmorgnar. Det leder till att det blir svårt att komma in i vardagsrytmen när det åter är måndag.

Fenomenet jetlag uppmärksammades i samband med 2017 års Nobelpris i medicin. Det gick till tre amerikanska forskare, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av de molekylära mekanismer som styr den cykadiska rytmen, det vill säga dygnsrytmen.

Visa mer...