Bert Karlsson vill öppna asylboende

Simrishamn Artikeln publicerades

Entreprenören, skivbolagsdirektören och före detta politikern Bert Karlsson vill öppna asylboende på sjukhuset. 200 sängar är redan på plats. – Det är en bra anläggning, konstaterar Bert Karlsson.

Redan för 25 år sedan öppnade Bert Karlsson sin första flyktingförläggning. Efter att ha varit borta från branschen i många år fick han 2012 ett nytt tilldelningsbeslut från Migrationsverket och driver i dag fem asylboenden på olika platser i landet.

Stor skala

Nu vill han utvidga verksamheten. Målet är 25 anläggningar runt om i landet. Genom att köra i stor skala kan man få ner kostnaderna, menar han. Både för egen del och för Migrationsverket.

– Många tar ut överpriser, menar han och förklarar att han till exempel har en ambulerande fritidsledare som åker runt mellan hans olika boenden.

– Vi håller också på att ta fram en språkkurs.

Sängar på plats

En av de orter som Bert Karlsson nu kastar sina blickar på är Simrishamn. Han har långt gångna planer på att öppna ett boende för 200 personer på sjukhuset.

– Ja, vi hyr in oss där och sköter sedan anläggningen själva, förklarar han.

Lokalerna det gäller är de som tidigare använts för de krigsskadade libyer som under en period för ett par år sedan vårdades på sjukhuset.

Bert Karlsson har ännu inte fått något tilldelningsbeslut från Migrationsverket. Myndigheten har inte heller varit och besiktigat lokalerna ännu, något som är en förutsättning för att man ska kunna få ett tillstånd.

– Men vi står på tur för besiktning. Och vi hade jour till jul och därför har vi redan satt in sängar i rummen. Vi har ett lager med sängar i Skara, förklarar han.

Samhällsinsats

Uno Levinsson i företaget Frisk på Österlen AB, som äger sjukhuset, bekräftar planerna.

– Ja, det finns en diskussion om det och Bert Karlsson har redan skickat hit sängar. Vi har ju ganska många tomma kvadratmeter, stora ytor i fint skick. Kan vi hyra ut dem och dessutom göra en samhällsinsats känns det bra. Många lider hårt i dag, menar han.

Ännu är Bert Karlsson inte hyresgäst men ett utkast till hyreskontrakt finns framtaget, förklarar Uno Levinsson.

– Vi avvaktar med spänning.

När ett eventuellt asylboende skulle kunna öppna på sjukhuset i Simrishamn är dock oklart. Migrationsverkets senaste upphandlingsomgång är ännu inte helt avklarad, eftersom den överklagats av sökanden som inte fått något tilldelningsbeslut. Ärendet ligger för närvarande i förvaltningsrätten i Linköping.

Först när det ärendet är avgjort kan det bli tal om en ny upphandlingsomgång. På Migrationsverket kan man inte heller svara på hur behovet av flyktingboenden kommer att utvecklas den närmaste tiden.

– I dagsläget är situationen under kontroll, säger Lisa Söderlindh, pressinformatör på Migrationsverket.

– Ett större problem är att över 9 000 personer som fått uppehållstillstånd sitter i våra boenden och väntar på kommunplacering. På så sätt blockerar de platser för nya asylsökande.