Berusad man dömd för spark mot bil

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto: Christine Olsson/TT

Villkorlig dom och dagsböter blir straffet för den man som skadade en bil i centrala Simrishamn genom att sparka på den. Själv minns han ingenting av händelsen.

Det var en kväll i somras som skadegörelsen inträffade. Mannen, som är i 30-årsåldern, gick då förbi en personbil som stod parkerad i centrala Simrishamn och sparkade på den så att det uppstod skador för 11 000 kronor.

I förhör har mannen själv berättat att han inte minns någonting av händelsen eftersom han var berusad. Han hade varit ute med vänner och druckit flera öl och avslutat med en drink. Därefter minns mannen ingenting förrän han vaknade nästa dag.

Bilägaren och ett vittne har däremot beskrivit händelsen i detalj och deras berättelser stämmer väl överens med skadorna på bilen. Därmed anser tingsrätten det klarlagt att det är mannen som orsakat skadorna.

Eftersom berusningen varit självförvållad och mannen sedan tidigare vet att han kan påverkas negativt och få minnesluckor när han dricker alkohol slår rätten fast att han inte heller kan befrias från ansvar.

Rätten hade kunnat döma mannen till en månads fängelse, men eftersom han inte är straffad tidigare har han istället fått villkorlig dom. Han ska även betala 30 dagsböter à 150 kronor.

Utöver detta ska mannen betala drygt 13000 kronor till bilägaren i skadestånd, för självrisk och kostnader för hyrbil. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.