Bitsk hund kan avlivas av polisen

Simrishamn Artikeln publicerades

Polisen kommer nu att titta närmare på den hund som flera gånger bitit människor och andra hundar. Trots att hunden ska bära munkorg och hållas i kort koppel har den gått till attack vid minst tre tillfällen efter beslutet om restriktioner.

– Skulle det hända något igen omhändertas hunden direkt, förklarar Marie-Louise Törnblad vid polismyndighetens tillståndssektion.

Men hon utesluter inte att hunden kan tas om hand ändå. De senaste händelserna som inträffat i oktober och november har inte polisen ännu hunnit ta ställning till. De attackerna har också lett fram till ett åtal mot hundägarens mamma i förra veckan.

– Vi kommer att titta närmare på det som hänt med hunden under hösten, säger Marie-Louise Törnblad.

Polisen kan ta in hunden för ett mentaltest som avgör vilken åtgärd som ska vidtas.

– Hunden undersöks då också av en veterinär, berättar Marie-Louise Törnblad.

En vanlig åtgärd är att hunden alltid ska bära koppel- eller munkorg. Men i fallet med den bitska hunden Tyson har ägaren och hans mamma i flera fall struntat i restriktionerna när det varit ute med hunden.

– Man kan ju inte besluta om så många fler åtgärder, säger Marie-Louise Törnblad.

Mentaltest

Efter att hunden har genomgått det mentala testet kan den omplaceras till lämpliga ägare eller avlivas, om polismyndigheten gör bedömningen att hundens ägare är olämpliga.

Hundägarens förmåga och vilja att vidta åtgärder är en viktig faktor för att hunden ska lämnas tillbaka efter testet vid ett omhändertagande.

Skaffa munkorg

I samband med att hunden bet en annan hund allvarligt i örat i vintras förklarade ägaren för polisen att han funderade på att skaffa en munkorg och anmäla hunden till en lydnadskurs.

Efter detta har dock hunden vid minst två tillfällen gått till attack utan munkorg.

Det var i september förra året som hunden bet en pojke i armen. Då beslutade polisen att hunden, som är av rasen american staffordshire terrier, ska bära munkorg och vara kopplad i ett kort koppel. Högst en meter långt.

Några månader senare bet hunden en annan hund så hårt att ett öra delvis trasades sönder. Detta dömdes hundägaren och hans mamma för i somras.

Efter detta har hunden bitit en annan hund i huvudet och en man i benet vid ett annat tillfälle.

Nu har mamman åtalats för brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.