Ranelid knäckt – gör slut med hela Österlen

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto:Mark Hanlon

– Från och med i dag och för all framtid kommer jag aldrig mer att ta några uppdrag på Österlen.

Det säger en ledsen och bitter Björn Ranelid, sedan kommunfullmäktige sagt nej till hans önskan att få bli vigselförrättare.

I början av mars ansökte Björn Ranelid hos länsstyrelsen om att få bli vigselförrättare i Simrishamns kommun. Skälet var att många par hör av sig till honom och önskar att han ska viga dem eller hålla tal på deras bröllop.

I ett långt brev till myndigheten underströk författaren sin långa och breda vana att tala inför publik och framhöll även sina akademiska meriter.

Det är länsstyrelsen som utser vigselförrättare men innan myndigheten fattar beslut vill man få ett yttrande från den aktuella kommunen. Vid måndagens möte i kommunfullmäktige togs frågan upp.

– Presidiet föreslår avslag. En av anledningarna är att Björn Ranelid inte är skriven i kommunen och det räcker för oss, sade fullmäktiges ordförande Håkan Erlandsson (C).

Förslaget på svar till länsstyrelsen klubbades igenom utan några invändningar eller diskussion.

YA nådde på tisdagen Björn Ranelid per telefon. Han kände inte till att frågan varit upp i fullmäktige kvällen innan men blir bestört när han får höra talas om beslutet.

– Det är klart att jag blir ledsen, det här är helt ofattbart. Det handlar bara om hat, avund och ondska, konstaterar han.

Björn Ranelid lyfter fram flera av de insatser han gjort för Simrishamns kommun och Österlen under åren. Som tv-programmet Stora matslaget, där han var kapten för Kivikslaget. Eller intervjuprogrammet som Lars Lerin spelade in med honom i Kivik. Hans ambassadörskap för Österlen lyser. Hans deltagande i Litteraturrundan. Med mera.

Så sent som på skärtorsdagen invigde han en utställning på Österlens museum.

– Jag är en levande reklampelare för Österlen. Ingen annan människa har någonsin gjort mer reklam för Österlen än jag.

Detta är det dock slut med nu, meddelar han. För all framtid.

– Och om någon frågar mig om jag bor i Kivik så kommer jag att svara: "Nej, jag bor i Stockholm."