Annons

Bostadsmarknaden vänder uppåt igen

På Storgatan i Simrishamn ligger sju mäklarkontor som ett pärlband. Det kan vara en av de mäklartätaste gatorna i landet. Och antalet bostäder att sälja har ökat i år.
Simrishamn • Publicerad 3 september 2018
Karin Svensson har arbetat som mäklare sedan 1987 och alltid varit Simrishamn trogen. För tre år sedan tog hon över Mäklargården.
Karin Svensson har arbetat som mäklare sedan 1987 och alltid varit Simrishamn trogen. För tre år sedan tog hon över Mäklargården.Foto: Klas-Göran Bäck

Karin Svensson har arbetat som mäklare sedan 1987 och har jobbat på flera mäklarbyråer i Simrishamn.

– Jag har varit Simrishamn trogen, säger hon med ett skratt.

Annons

2015 tog hon över Mäklargården och äger varumärket, och det finns franchisetagare i Tomelilla, Helsingborg och Staffanstorp.

– Jag fick ett erbjudande av Åke Blomberg och köpte Mäklargården, och det har jag inte ångrat.

Karin Svensson betonar att även om man är konkurrenter så är man ändå kollegor i första hand.

– Jag kan springa över till Bjurfors och be om hjälp om exempelvis att de ska bevittna eller att få ut en planskiss.

Svensson kan konstatera att under och ett antal år efter finanskrisen 2008-2009 var det tuffa år för mäklarna. På bostadssajten Hemnet fanns det en tid över 500 objekt till salu i kommunen. Många som ville sälja, men färre som ville eller kunde köpa.

Dock är situationen nu en annan.

– Det började märkas redan lite i fjol och framförallt i år att utbudet har minskat drastiskt.

I februari i år fanns det 150 bostäder till salu. De objekt som legat till försäljning under hösten utan att bli sålda brukar komma ut på marknaden igen vid påsk, berättar Svensson.

Och så även i år. På annandagen kom den sedvanliga ”ketchupeffekten” och plötsligt fanns ett utbud på 208 bostäder i olika former.

Brist på lägenheter har varit en hämsko för försäljning, och då främst äldre som bor i villa men vill flytta till marklägenhet eller hus med hiss.

Annons

– Nybyggnationen här har öppnat upp så att det blir en rörlighet på marknaden.

Hur tänker hon kring att priserna, inte minst i gamla stan och i fiskelägena, trissas upp av kapitalstarka köpare som vill ha ett fritidsboende under sommarmånaderna? Vilket kan föra med sig att boende kan tvingas flytta från hemorten då man inte har möjlighet att snurra med i penningkarusellen.

– Det är klart att jag vill ha en levande kommun med ett levande centrum och levande fiskelägen. Men samtidigt är det svårt att stoppa det. I så fall får det regleras som man gjorde inom ringmuren i Visby där man sålde endast till permanentboende.

Och ska man gå in och reglera där marknadskrafterna styr, frågar hon sig. Oavsett så är det inte mäklaren som bestämmer vem som blir ny ägare.

– Det är säljaren som bestämmer.

Karin Svensson berättar att, inte minst bland äldre som vill sälja sin villa, kan det hända att de väljer en spekulant som lägger ett lite lägre pris, exempelvis för att de vill att en barnfamilj ska ta över huset och bo där permanent.

– Fast de har fått ett högre bud.

Klas-Göran BäckSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons