Anställd vaknade – fick ut alla boende

Borrby Artikeln publicerades
Alla boende var ute ur huset när räddningstjänsten kom till platsen. Branden var begränsad till matsalen där den startade.
Foto:Anders Gronlund www.strixphoto.net
Alla boende var ute ur huset när räddningstjänsten kom till platsen. Branden var begränsad till matsalen där den startade.

Boende på Borrby vandrarhem fick evakueras natten till onsdagen sedan en brand brutit ut i matsalen. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Klockan 2 på natten mellan tisdagen och onsdagen vaknade en anställd på boendet av att brandlarmet tjöt.

– Hon väckte de 15 boende och fick ut dem ur huset. Hon larmade också räddningstjänsten, berättar kommunpolis Birthe Parkhagen.

Martin Andersson, operativ chef på Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, berättar att en av de boende – som sett var det började brinna – hade påbörjat släckning med handbrandsläckare i matsalen.

– När räddningstjänsten kom dit från station Borrby släckte de det sista. Så branden spred sig aldrig utanför utrymmet där den började, säger Martin Andersson.

Själva brandförloppet var alltså över snabbt men rökutvecklingen var kraftig och det var mycket rök kvar i huset när räddningstjänsten kommit dit.

Huset rökventilerades och efter att insatsen avslutats på morgonen kunde de boende återvända till sina rum.

– Det var ingen av de boende som fick rökskador, säger Martin Andersson. Alla kontrollerades av ambulanspersonal på platsen.

Räddningstjänsten kunde konstatera att branden startade i en papperskorg och eftersom polisen misstänker att det rör sig om en anlagd brand har en anmälan om mordbrand upprättats. En teknisk undersökning genomfördes också under onsdagen.

OBS: Tidigare uppgavs det vara ett asylboende som drabbats. Det stämmer inte enligt uppgifter till YA. Huset är ett vanligt boende.