Avhoppande brandmän stöttas av kollegorna

Simrishamn Artikeln publicerades
Fackklubbens ordförande Jimmy Geller är orolig för konfliktens konsekvenser.
Foto:Torun Börtz
Fackklubbens ordförande Jimmy Geller är orolig för konfliktens konsekvenser.

I ett brev till politikerna i SÖRFs direktion uttrycker Sjöbos brandmän sitt stöd för kollegorna i Simrishamn som sagt upp sig i protest mot löneavtalet. Samtidigt flaggar facket för att personalbrist redan nu kan drabba allmänheten.

Som YA tidigare berättat rasar deltidsbrandmän över hela landet mot ett nytt löneavtal. I det nya avtalet är bland annat ob-ersättningen borttagen och brandmännen menar att de kommer att få en lönesänkning. I Simrishamn har elva av 15 brandmän sagt upp sig i protest.

– Vi känner alla en stor frustration. Löneavtalet är ett slag i ansiktet på oss, men samtidigt känner vi en väldig passivitet från både Sörf-ledningen och politikerna. Jag tror inte man inser hur allvarligt läget är, säger Thomas Hansson, deltidsbrandman i Sjöbo, och en av dem som står bakom skrivelsen.

I Sjöbo finns det 24 deltidsbrandmän. Några massuppsägningar planeras inte här, men Thomas Hansson berättar att flera funderar. Först vill man dock se arbetsgivarens bud som ska presenteras den 5 april.

– Det jag är rädd för är att de kommer med ett skambud. Det är liksom ingen som lär ta tillbaka sin uppsägning för en betalad träningstimme i veckan. Risken är stor att de som sagt upp sig verkligen slutar och att fler väljer att lämna.

Uppsägningstiden för Simrishamns brandmän löper ut den 13 maj, men redan nu får konflikten konsekvenser på stationen.

– Eftersom vi är ont om brandmän brukar vi hoppa in för varandra. De som nu sagt upp sig är inte intresserade av att ändra sina scheman för att hjälpa arbetsgivaren. Det betyder att vi från och med nästa vecka inte har full bemanning i beredskap, säger Jimmy Geller, ordförande i lokalavdelningen för Brandmännens Riksförbund.

Drabbar det allmänheten?

– Ja. Arbetsgivarens lösning är att larma ut fler stationer om något händer, men för en station längre bort tar det längre tid att komma fram. Det kan betyda att Simrishamnsstyrkan måste stå och vänta innan de kan göra en rökdykning. Det är inte alls bra, säger Jimmy Geller.