Brandmän räddar liv i väntan på ambulans: ”Vi får täcka upp för Region Skånes dåliga planering”

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Mats Svensson, räddningschef Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, SÖRF.
Foto: Mattias Lundvall
Mats Svensson, räddningschef Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, SÖRF.

Medan högutbildad ambulanspersonal kör sjuktransporter räddar brandmännen liv. Nu sällar sig kommunpolitikerna i sydost till kritikerna mot hur samhällets livräddare används.

Var och varannan dag larmas brandmännen i Sörf (Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund) ut på så kallade IVPA-uppdrag. Deras uppdrag är att rädda liv ”i väntan på ambulans”. Härom året fick ett av dessa larm stor uppmärksamhet när en brandman fick hjälpa en kvinna att föda sitt barn.

Läs mer:

”Vi får täcka upp för Region Skånes dåliga planering”

– IVPA-larmen har ökat med hundra procent på fem år. Det är ett helt orimligt sätt att använda samhällets resurser, säger räddningschef Mats Svensson.

– Vi får täcka upp för Region Skånes dåliga planering. Medan högutbildad ambulanspersonal transporterar patienter mellan sjukhus får brandmännen stå för akutsjukvården.

Fakta

IVPA-larm i sydöstra Skåne

2014: 187

2015: 219

2016: 248

2017: 327

2018: (med en månad kvar på året) 286

Visa mer...

För ett par år sedan utlovade regionen en transportorganisation för sjuktransporterna, så att ambulansresurserna kunde ägna sig åt akuta ärenden. Ännu finns ingen dylik organisation.

– Jag är mycket glad att politikerna nu vill agera i frågan, säger Mats Svensson.

På onsdagen beslutade sig Sydöstra Skånes samarbetskommitté, Sösk, att skicka en skrivelse till Region Skåne. Först vill de dock kartlägga situationen för räddningstjänsten i övriga Skåne.

– Det här är ju ett problem som finns i hela Skåne och vår röst blir starkare om vi framför våra synpunkter tillsammans med andra, säger Karl-Erik Olsson (S) som sitter med i Sösk.

”Självklart ska vi rycka ut och rädda liv.”

I skrivelsen är planen att ställa krav på en bättre organisation för ambulanssjukvården och att en ny organisation för sjuktransporter byggs upp. Här krävs även att brandmännen får mer utbildning inom akutsjukvård.

– Självklart ska vi rycka ut och rädda liv om vi är närmst. Men det får inte bero på att det fattas ambulanser, säger Mats Svensson.

Läs mer:

Att antalet IVPA-larm ökat har inte lett till att organisationen bemannats upp.

– Det som hänt är att det blivit tuffare för våra deltidsbrandmän. De hinner med ökningen av arbetsuppgifter, men det drabbar i förlängningen deras arbetsgivare när brandmännen får fler utryckningar.

Hittills har de många IVPA-larmen inte lett till någon krock med brandmännens egentliga uppdrag.

– Men beredskapen för bränder är förstås begränsad om vi skulle ha flera enheter ute på sjukvårdsuppdrag.

Fakta

IVPA-larm 2018 fördelade på station till och med november

Ystad: 54

Brösarp 49

Sjöbo: 44

Simrishamn: 39

Tomelilla: 27

Vollsjö: 20

Borrby: 20

Lövestad: 11

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.