Annons

Bybor trötta på skadegörelse - och polisbrist: ”Polisen gör ingenting”

Ilskan bubblar i Hammenhög. Vid ett byamöte med polisen härom kvällen rasade byborna mot idelig skadegörelse och vittnade om hur svårt det är att göra en polisanmälan.
Hammenhög • Publicerad 24 maj 2018
Kommunpolis Birthe Parkhagen besökte ett byamöte för att diskutera skadegörelse med byborna.
Kommunpolis Birthe Parkhagen besökte ett byamöte för att diskutera skadegörelse med byborna.Foto: Emma Lawesson

Bilar har blivit förstörda, busskuren har krossats och eldar han anlagts. Dagen före valborg stacks bålet i brand och för någon dag sedan brann det på den offentliga toaletten.

I frustration över allt som hänt i byn kallade byalaget till ett möte dit kommunpolis Birthe Parkhagen bjöds in.

Annons

– Jag blev förvånad över inbjudan och förstod först inte bybornas oro. I vårt system finns ”bara” elva anmälningar och det ser inte jag som oroväckande, sade Birthe Parkhagen i sitt inledningsanförande, men blev snart varse om att mycket mer hänt i byn än det som finns i polisens register.

”Polisen gör ändå ingenting”

Byborna vittnade om flera incidenter i byn som aldrig anmälts. Anledningarna är flera.

– Det är inte lönt, polisen gör ändå inget, sade en kvinna.

Birthe Parkhagen menade dock att det alltid är lönt att anmäla.

– Ett ärende kan bli nerlagt, men det kan återupptas om det dyker upp vittnen eller spår. Därför är det viktigt att anmäla.

En annan bybo menade att väntetiden i telefon är så lång att man ger upp.

– Det tänker jag ta upp med ledningen. Det är inte okej att behöva vänta i uppåt en timme om man vill göra en anmälan, sade Birthe Parkhagen.

En tredje bybo lovade att aldrig mer ringa polisen.

– När man väl kommer fram blir man otrevligt bemött. Det känns inte alls bra, sade han.

Erfarenheten gjorde Bithe Parkhagen bekymrad.

Annons

– Så får det inte vara. Vi måste vara proffsiga i vårt bemötande. Jag kommer att lyfta även den frågan i ledningsgruppen.

Den offentliga toaletten på torget har drabbats av skadegörelse flera gånger.
Den offentliga toaletten på torget har drabbats av skadegörelse flera gånger.

På Facebook har det skrivits många hårda ord om händelserna i byn.

– Det är bättre att polisanmäla än att skriva i sociala medier, sade Birthe Parkhagen och poängterade att anmälningarna på sitt sätt ligger till grund för polisens arbete.

– Om vi ser att det är många anmälningar från en ort kan vi styra resurser dit. Men då måste vi också veta att det är en oroshärd. När det var oroligt i Borrby rasade det in polisanmälningar och vi kunde öka polisnärvaron i samhället en tid.

Birthe Parkhagen poängterade också hur viktigt det är att tipsa polisen.

– Det var faktiskt allmänhetens tips som gjorde att vi kunde gripa gärningsmännen bakom både flera av villainbrotten i Simrishamn och inbrotten i kolonistugorna.

– Samma sak gäller hastighetskontrollerna i Hammenhögstrakten. Vi har fått in många klagomål på att folk kör fort mellan Hammenhög och Hannas. Därför har vi haft flera hastighetskontroller på platsen och många har blivit bötfällda eller blivit av med körkortet.

Förutom att anmäla brott och tipsa polisen ville byborna veta hur de skulle agera för att förhindra mer skadegörelse i byn.

– Civilkurage är bra. Att gå fram och prata med ungdomar som förstör saker kan vara bra, men man får aldrig utsätta sig själv för fara.

– Det är också bra att notera registreringsnummer på fordon och gärna fotografera och filma om man ser att någonting händer.

Annons

Förutom en högre polisnärvaro diskuterades också att mer aktiviteter för unga i byn kan dämpa skadegörelsen. Närvarande föräldrar menade att om engagemanget finns borde de kunna dra igång en fritidsgård.

– Engagemanget i byn är positivt. Sen finns det en svårighet om de stökiga ungdomarnas föräldrar inte är med på noterna. Hur ska samhället då kunna hjälpa till? undrade Birthe Parkhagen.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons