Byggnadsvård får hjärta i Gislöv

Simrishamn Artikeln publicerades

Ett skånskt centrum för byggnadsvård kan förverkligas i Gislöv. Regionmuseet i Kristianstad föreslår att fyra miljoner kronor investeras i smidesmuseet, där det finns lämpliga lokaler för en sådan verksamhet.

– Vi ska på alla sätt stödja projektet, eftersom vi ser det som viktigt för Österlens utveckling, säger kommunalrådet Christer Akej (m).

Kommunstyrelsens utskott och delar av kommunledningen träffade härom dagen representanter för Regionmuseet, som presenterade sin förstudie.

– För något år sedan fick vi en miljon kronor av Region Skåne till utvecklingsprojekt. En del av pengarna ska gå till att etablera ett byggnadsvårdscentrum i Gislöv, säger Christer Akej.

Regionmuseet har tagit fasta på att intresset för byggnadsvård och vård av kulturmiljöer har ökat markant de senaste åren. Skåne har inget centrum för byggnadsvård i dag. Det närmaste ligger i Göteborgstrakten och nästa i Värmland.

Däremot finns det ett antal byggnadsvårdsbutiker, duktiga hantverkare och arkitekter samt en stor kundkrets i Skåne.

Tanken är att ett centrum i Simrishamns kommun ska behandla hela regionens byggnadstradition.

Förslaget är att ordna utställningar om skånsk byggnadskultur samt inleda ett samarbete med Skånes hemslöjdskonsulenter, vilka redan visat ett stort intresse. Folk ska kunna få råd och anvisningar av olika slag.

Visningar, demonstrationer och kurser står också på programmet.

Regionmuseets bedömning är att ett centrum i Gislöv skulle kunna locka 75 000 besökare per år, när verksamheten är i full gång.

Detta får positiva effekter för besöksnäringen.

Men även Österlengymnasiet kan få del av kakan. Där finns det exempelvis en lärlingsutbildning som kan vara en intressant samarbetspartner.

Regionmuseet har funnit att Gislövs smidesmuseum har lämpliga lokaler. Här finns också möjligheter att parkera, trädgård, smedja samt en stor samling av smide.

Fastigheten ägs av föreningen Gislövs smidesmuseum och byagille, medan smidet ägs av Fornminnesföreningen.

I närheten finns det tomma byggnader, som kan användas, samt bed & breakfast och restaurang.

Målet är att bilda ett utvecklingsbolag, som finansierar delar av verksamheten med Mål 2- och landsbygdsmedel.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@ystadsallehanda.se