Byvägen flyttar till stan

Simrishamn ,
Iwona Holgersson har tillsammans med maken Matti skapat ännu en kulinarisk mötesplats.
Foto: Anders Egle
Iwona Holgersson har tillsammans med maken Matti skapat ännu en kulinarisk mötesplats.

Efter tre år av succé i Sankt Olof har bageriet och kaféet Byvägen 35 tagit klivet och öppnat filial i Simrishamn. Nu må adressen vara Hamngatan, men namnet, utbudet och den familjära känslan tar man med sig.

– Fast vi skippar ”35” här i stan, för att särskilja ställena lite. Så i Sankt Olof heter vi Byvägen 35, här i Simrishamn bara Byvägen, säger Iwona Holgersson medan hon kliver in genom garageporten nere vid hamnen.

Här, där Ube-Livs hade sitt varuintag en gång i tiden, har det sålts alltifrån blommor till tillfälliga partier av ditt och datt de senaste åren. Men nu är de tidigare så råa lokalerna totalrenoverade och en av Österlens hetaste verksamheter har precis flyttat in.

Matti och Iwona Holgersson älskar sina nya lokaler.
Foto: Anders Egle
Matti och Iwona Holgersson älskar sina nya lokaler.

– Vi hamnade lite i valet och kvalet, eftersom vi vuxit ur vårt 15 kvadratmeter lilla bageri i Sankt Olof. När vi startade trodde vi att det bara var jag som skulle stå där, inte åtta personer som det är nu. Alltså måste vi bygga ut bageriet, och då ökar kapaciteten så att vi kan förse ett ställe till med bakverk, säger bagaren och kocken Matti Holgersson.

När han och Iwona fick syn på lokalen nere vid hamnen föll på bitarna på plats.

– Vi älskar den, så även om den är totalrenoverad har vi varit noga med att spara gamla detaljer för att behålla den ursprungliga känslan, säger Iwona Holgersson.

Stora planer - som nu förverkligats i form av en cityfilial.
Foto: Anders Egle
Stora planer - som nu förverkligats i form av en cityfilial.

På samma sätt resonerade de tidigare i Sankt Olof, där arvet från det tidigare snickeriet är en naturlig del av kaféets miljö. Något som säkert bidragit till succén för Byvägen 35 - en succé som överraskade paret Holgersson.

– När vi öppnade i Sankt Olof hade jag jobbat stenhårt i Köpenhamn i 15 år och ville hitta ett lugnare liv hemma på Österlen. Men... det är bara att inse, vi är inte sådana som kan leva så, säger Matti och minns öppnandet påsken 2015, då turister och österleningar vällde in från dag ett.

Erika Mellberg får sitt bröd av Iwona Holgersson.
Foto: Anders Egle
Erika Mellberg får sitt bröd av Iwona Holgersson.

Och sedan har det bara fortsatt, året runt, samtidigt som hyllningarna från White Guide och andra recensenter också vällt in.

– Men det ligger oerhört mycket jobb bakom. Även de dagar vi har stängt är det 15 timmars jobb med att sätta och mata surdegarna. Ibland har jag sett hur Matti somnar stående medan han rullar kanelbullar klockan två på natten, säger Iwona, som ändå betonar att paret lever sin dröm.

– Vi jobbar så fantastiskt bra ihop och kan kramas lite då och då under arbetsdagen, det är härligt!