Central konstrunda invigd

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto:Torun Börtz

Fint initiativ. Jättetrevligt. Superlativen haglade i publiken när Simrishamns egen lilla konstrunda invigdes på torsdagen.

– Minns ni de där fula, grå skåpen man bara skyndade förbi? ropade Street Art Österlens ordförande Mia Gröndahl retoriskt till publiken.

Många hade samlats när det på torsdagseftermiddagen var dags för invigning av föreningens senaste projekt - Österlen Electric Totem. 19 lokala konstnärer har de senaste månaderna förvandlat 30 av Österlens Krafts elskåp till utomhuskonstverk, utspridda över centrala Simrishamn.

– Vårt syfte är ju att förmedla energi till våra kunder - och det här får man ju en extra kick av. Så man kan säga att det här ingick i vår affärsidé, utan att vi visste om det, konstaterade Österlens Krafts vice vd Bitte Müller-Hansen med ett skratt i sitt tal.

Mia Gröndahl passade också på att ge en liten känga till kommunen, som inte deltagit i projektet med sina elskåp.

– Ser ni några av kommunens skåp – skicka in en bild till oss och en kopia till kommunen.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gunilla Aastrup Persson (ÖP) lät sig dock inte provoceras.

– Jag tänker inte ta åt mig, jag har kämpat för att få loss pengar till projektet, konstaterade hon och tackade konstnärerna och projektledningen.

– Hur kommer man på idén att måla elskåp? Det beror nog på våra fantastiska konstnärer, som är så fyllda av kreativitet och längtar efter att förnya och försköna, menade hon.

– Utan egen vinning har de skapat dessa konstverk som vi alla får ta del av, fortsatte hon, och sa att hon flera gånger kommit på sig själv att stå framför något av elskåpen med ett leende på läpparna.

– Den här konsten är till för alla, slog hon fast.

De som kommit till invigningen hade för det mesta redan passerat en del av konstverken, under sina vardagspromenader genom stan. En särskild karta har dock tagits fram för att underlätta för den som vill gå på konstrunda och som inte vill riskera att missa något av skåpen. Många som kommit till torsdagseftermiddagens invigning gav sig också ut på konstsafari när talarlistan blivit tom.

Maj-Britt Kihlberg var en av dem som försett sig med en karta.

– Skåpet som målats till minne av Morgan är väldigt fint, tyckte hon, och syftade på det skåp som Ninni Ahlsell målat till minne av fiskaren Morgan Broberg.

Elvy Andersson höll med.

– Och det är jätteroligt att kunna gå runt och titta på alla skåp. Hoppas nu att de får vara ifred.