Cirkus lockar med clown och lindans

Simrishamn Artikeln publicerades

– Jag tycker om Sverige, dess vackra natur och vänliga människor, säger den ryske clownen Yuri Lysenkofrån Sankt Petersburg.

Två säsonger har han arbetat med Cirkus Skratt, och hoppas att det ska bli fler föreställningar.

– Som clown och skådespelare vill jag bjuda publiken på god kvalitet, och få dem att skratta, säger han och påbörjar sminkningen inför kvällens föreställning.

Yuri Lysenko har gått två år på cirkusskolan i Moskva, där han bland annat lärt sig att regissera olika nummer och föreställningar.

– Jag föredrar att vara clown, eftersom jag behöver publikens skratt och applåder, säger Yuri, som under flera år turnerat kors och tvärs över Ryssland med olika cirkusar.

Hans ryska clownpartner i Cirkus Skratt har det kärnfulla artistnamnet Leon.

Halvtid som sjukgymnast i Östersund och halvtid som instruktör på Frösöns cirkusskola.

Så ser vardagen ut för lindansösen Johanna Abrahamssonfrån Ljungskile.

– När jag var sju år och följde med mina föräldrar på cirkus blev jag fascinerad av en manlig lindansare, säger Johanna, som fick sin pappa att sätta upp en båttross mellan ett par äppelträd.

Reino var idolen, som startade cirkusskola i Uddevalla, där Johanna blev elev.

– Som 18-åring fick jag showjobb på Liseberg. Sedan dess har jag arbetat på Hansateatern i Hamburg, studerat på cirkusskolan i Paris och turnerat med Cirkus Victoria i Stockholmstrakten, berättar Johanna Abrahamsson, som fått silverpriset vid en internationell cirkusfestival i Nordkorea.

Pontus Persson
SIMRISHAMN