Vann på Triss – nu förverkligar de drömmen om eget konditori

Simrishamn Artikeln publicerades
Karin och Paul Ludorowski är i full fart med att baka tarteletter inför öppningen. Några fyllda med kola och choklad och några med citron och fläder.
Foto: Torun Börtz
Karin och Paul Ludorowski är i full fart med att baka tarteletter inför öppningen. Några fyllda med kola och choklad och några med citron och fläder.

Storvinsten gjorde det möjligt för dem att förverkliga sin dröm. Efter 14 år lämnar Karin och Paul Ludorowski sin gamla arbetsplats, Olof Viktors, för att ta över konditoriklassikern Pedersens.

– Just nu håller vi på och målar och fixar i ordning i serveringen och börjar baka lite kakor och bröd, säger Paul Ludorowski.

Pedersens förra ägare drev konditoriet i 29 år. Nyöppningen sker på lördag den 5 maj klockan åtta.

– Det är jätteroligt och pirrigt men det är många bitar som ska falla på plats innan lördag. Det är förväntansfull, säger Karin Ludorowski.

Paret bor i Köpingebro och hoppas att Simrishamnarna ska välkomna dem. Vägen till deras hjärtan ska gå via smör, rabarber, jordgubb, fläder, hemkokt vaniljkräm och chokladmousse i bakelserna. Men även de klassiska franskbröden, ostbullarna och tekakorna kommer att finnas kvar. Paul Ludorowski säger att han älskar smör, så det är en av huvudingredienserna i många av bröden.

Foto: Torun Börtz

Ägarduon tar över befintlig personal men planerar att byta namn på rörelsen. Men eftersom Bolagsverket inte har gett klartecken för namnet ännu får de vänta med att skriva den nya loggan på fönstret.

– Det ordnar sig nog, vi hoppas att det är klart till på lördag, säger Karin Ludorowski.

Hon har tidigare vunnit tårt-sm och 2004 utsågs hennes tårta ”rabarberdröm” till Skånes godaste. Den kommer såklart att finnas med på menyn. Även trotjänare som prinsess- och budapestbakelse har sin plats.

– Vi vill bevara den klassiska känslan av bageri och konditori men lite modernare, och vi gör allt från grunden, säger hon.

Paul Ludorowskis surdegsbröd.
Foto: Torun Börtz
Paul Ludorowskis surdegsbröd.

Att öppna eget har alltid varit en dröm för paret. År 2013 vann de 1,2 miljoner kronor på Triss – pengar som nu gör det möjligt att följa den drömmen.

– Det är klart att det hjälpte till, det är en guldkant på tillvaron. Jag har haft en dröm om att göra detta sedan jag gick yrkesutbildningen säger Paul Ludorowski.

Han kommer att ta fasta på lokala ingredienser när han bakar. Äpplen till hösten och säkert något med sparris nu när säsongen drar igång.

Nu väntar några sista intensiva timmar av bakande och renoverande innan de slår upp dörrarna.

– Vi hoppas att alla Simrishamnsbor tar emot oss med öppen famn, säger de.

Fakta

Öppettider

Öppettiderna kommer att följa Pedersen inarbetade tider, i alla fall till en början.

Måndag - fredag: 07-17.30

Lörda: 07-15,

Söndag: 08-15.

På öppningsdagen den 5 maj öppnar konditoriet klockan 8.

Visa mer...
Foto: Torun Börtz