Drag när jänkare kom till stan

”Det går inte att beskriva känslan. Det handlar om ljudet och lukten” Orden är Pia Möllerstedt och menar att Simrishamns jänkarträff är höjdpunkten på året. En amerikansk lastbil av märket Peterbilt står och glänser i regnet. 1 600 liter rymmer den och en fulltank går på 25 000 spänn.

Simrishamn
En amerikansk lastbil med dragare från 1968 äger Mats-Ola ”Lången” Larsson. Avgasröret är nästan 3 meter högt och de tre bensintankarna kan sammanlagt ta 1 600 liter. ”Du kommer långt, över 500 mil. I USA ska ju dessa lastbilar kunna köra från kust till kust”
Jan Gustavsson köpte sin Cadillac färdig i Haparanda för en vecka sedan. Med sin gröna färg och med höj och sänkbar kaross skiljer den sig från mängden. Som in sin tur är rätt originell. ”Det går inte att smyga runt med en sådan här bil. All vill ta kort och så”
Hundar, cowboyshattar, jänkare och folkfest är det minsann när Simrishamn river av sin 32:a jänkarfestival.
Foto:
Det meckas och skruvas i den röda Pontiac Transam firebird. Vindrutetorkarna har pajat ihop och ägaren Pia Möllerstedt bestämmer sig för att ta en kaffepaus. ”Nu får det fan inte regna något mer för då kommer jag inte hem. Men detta är ändå höjdpunkten på året”

– Jag köpte två stycken lastbilar i Los Angeles och forslade hem dem i två containrar. NU har jag byggt och satt ihop dem plus snyggat till dem lite. Jag har hållit på i 40 år. Vissa slår golfbollar och vissa samlar tavlor, det här är min passion, säger Mats-Ola ”Lången” Larsson.

Det är en gemenskap och en livsstil, det är bilar, rockbilly musik och en speciell klädstil säger en bilfantast till YA. Cirka 240 bilar har checkat in sig på kajplatsen i Simrishamn. Mellan 600 till 700 besökare uppskattar arrangörerna har passerat gående i entré. I 32 år har festivalen med jänkarbilar hållit på och det finns priser att vinna i elva klasser. Det finaste priset är Peoples Choise.

Två som klär sig lite ut över de vanliga är styvbröderna Jimmy Rosberg och Jesper Magnusson. De är utklädda till sheriff respektive vice sheriff och bredvid dem står en amerikansk polisbil.

– Detta är en Ford fair lane från 1959. Den har inte gått som polisbil men är identisk. Jag har länge samlat på amerikanska polisuniformer och när jag hittade en importör som köpt bilen i USA slog jag till, säger Jimmy Rosenberg.

Saftblandare på taket fungerar bra berättar bröderna stolt och slår på sirenerna. Men en gång blev det böter. Att vara hobbypolis med bil är inte alltid populärt.

– Vi mötte trafikpolisen och de är hårdare än vanliga, Då fick vi betala 1 000 kronor, men det var det värt, säger Jimmy Rosenberg.

Det enda som fattas nu är en hållare till geväret i framsätet annars är bilen amerikanskt komplett.

Vid kajen lyser något ill-grönt. Det är en totalt ombyggd Cadillac med höj och sänkbar kaross plus att den är förlängd en halvmeter.

– Det går även att lägga den på sidan. Det kallas lowrider och jag har det för att det är fräckt, säger ägaren Jan Gustavsson.

En motorhuv är öppen och motorn är igång. Någon meckar och någon sitter framför ratten med öppen bildörr. Bilen är en röd Pontiac firebird.

– Just nu har jag problem med att mina torkarblad inte fungerar. Men hit kommer man om det så är hagelskurar. Den här klassen har gått bäst, det är sjuttiotalare streetmachine, säger Pia Möllerstedt som har över 32 pokaler hemmavid.

– Min man och jag köpte den här bilen 1998. Känslan av att köra en sådan här bil är obeskrivlig – ljudet och lukten.