Elan el köper Dahls

Simrishamn Artikeln publicerades

Det blev Ystadsföretaget Elan el som köpte konkursade Dahls elektriska. Affären blev klar häromdagen och innebär att fyra anställda från Dahls får fortsatt jobb hos Elan.

– Det var för den duktiga personalen som vi köpte företaget, förklarar Ingvar Gustafsson på Elan. Lokaler och lager kan man alltid köpa men kompetent personal är svårare att hitta.

Fyra av elektrikerna på Dahls elektriska får fortsatt jobb hos Elan. Ytterligare tre har fått arbete på andra företag.

– De nya ägarna har lämnat garantier att projektanställa ytterligare två anställda vid behov, förklarar konkursförvaltaren advokat Ulrika Guldstrand.

De båda elektrikerna Johan Engström och Peter Nilsson är inne på verkstaden en stund när YA kommer förbi. De är glada över att ha jobben kvar.

– Det känns spännande med något nytt och det är skönt att allt gick snabbt. Vi var arbetslösa en vecka, berättar de båda.

Nu hoppas de anställda och de nya ägarna att Dahls gamla kunder vill fortsätta att utnyttja företagets tjänster.

Ett växande företag

Elan el är ett expansivt företag som växer. Tidigare i år köpte man Karl Olssons rörledningsfirma. Man utesluter inte att det kan behövas fler elektriker i Simrishamn. Men först vill man känna sig för och se hur marknaden är.

– Men vi söker rörmokare och folk till styr- och reglageteknik, säger Christer Gustafsson.

Sammanlagt har Elan 40 montörer på elsidan och 14 på vvs-sidan. Företaget har sitt säte i Ystad med har även filialer i Skurup och Köpingebro. Elan el ägs av Arne L Nilsson genom moderbolaget AN-stjärnan, som också äger Enrax fastig- hets AB. Totalt har koncernen 70 anställda och omsätter cirka 85 miljoner kronor.

Konkursade Dahls elektriska hade en lång tvist med Simrishamns kommun som slutade i tingsrätten där målet ligger för avgörande. Dahls stämde kommunen på 2,5 miljoner kronor. Man menade att kommunen felaktigt lagt ut jobb till konkurrenten Lindsténs el för över tio miljoner kronor.

– Konkursboet funderar på hur vi ska göra, säger Ulrika Guldstrand.

Hon tycker att det utvecklingen har varit positiv och att det är glädjande att de flesta har fått nya jobb. När det gäller prislappen på affären vill hon inte berätta något ännu.

– Men det är vanligt att priset blir lägre än vid en vanlig affär.