Annons

Elever ger nytt liv åt klassiker: ”Känns bra att spela det som generationer före oss spelat”

När åttondeklassarna på Sophiaskolan sätter upp ”En midsommarnattsdröm” är det språket i 1500-talskomedin som kräver mest av eleverna.
– Men det finns ett värde i att spela en pjäs som så många generationer före oss också spelat, tycker Ester Melin Högberg som spelar Oberon.
Simrishamn • Publicerad 18 november 2018
I Sophiaskolans version av ”En midsommarnattsdröm” finns två Puck, som spelas av Siri Ängmo von Borstel och Flora Ängmo. Ester Melin Högberg spelar Oberon.
I Sophiaskolans version av ”En midsommarnattsdröm” finns två Puck, som spelas av Siri Ängmo von Borstel och Flora Ängmo. Ester Melin Högberg spelar Oberon.Foto: Mark Hanlon

Det är tradition att Sophiaskolans åttondeklassare ägnar en del av läsåret åt teater. Oftast blir det något klassiskt drama och inte sällan Shakespeare.

– Vi har diskuterat oss fram till ”En midsommarnattsdröm”, som innehåller såväl lite feminism som miljötänk, säger teaterlärare Lisbeth Hagerman.

Annons

Eleverna är inte helt teaterovana. Många har spelat skolteater tidigare, haft teater som elevens val och några har även deltagit i Scen Österlen.

Hela söndagen övade Sophiaeleverna på Grand.
Hela söndagen övade Sophiaeleverna på Grand.Foto: Mark Hanlon

Hela söndagen ägnade klassen åt repetitioner på Grand i Simrishamn. När ridån går upp på måndagskvällen klockan 19 gäller det att allt, repliker, scenbyten och ljus sitter, för då är det premiär.

– Vi har arbetat med pjäsen sedan den 15 oktober. Förutom att vi repeterat hela dagarna och eleverna även skapat scenografi, fixat kostymer och affischer, säger Lisbeth Hagerman.

Eleverna tycker att teaterarbetet lärt dem mer än bara pjäsen.

– Att spela teater är svenska på ett nytt sätt. Dessutom har vi blivit bättre kompisar, säger Indra Geiger.

– Vi har lärt oss prata och att ta plats på scenen på ett annat sätt, säger Ester Melin Högberg.

Samuel Wallentin, Demetrius, Liv Al-Nehlaoui, Helena och Sam Bailey, Lysander i en förvirrad scen.
Samuel Wallentin, Demetrius, Liv Al-Nehlaoui, Helena och Sam Bailey, Lysander i en förvirrad scen.Foto: Mark Hanlon

– Jag tycker ni har blivit väldigt mycket modigare, fyller Lisbeth Hagerman i.

Handlingen i ”En midsommarnattsdröm” glider mellan dröm och vakenhet, teater och verklighet. Liksom i många andra av Shakespears pjäser behandlas ämnen som kärlek, sorg och avundsjuka.

Eleverna ger sin pjäs fem gånger, måndag klockan 19 samt tisdag och onsdag klockan 10 och 13 med genrep på måndagen klockan 13.

Lisbeth Hagerman tycker eleverna blivit allt modigare under repetitionerna och vågar ta för sig mer på scen.
Lisbeth Hagerman tycker eleverna blivit allt modigare under repetitionerna och vågar ta för sig mer på scen.Foto: Mark Hanlon

– Det är bra att spela flera gånger så att man känner att publiken är olika, säger Lisbeth Hagerman.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons