En friskola i medvind

Simrishamn Artikeln publicerades

I takt med den ökande turbulensen kring byskolorna har intresset ökat för friskolan Nils Holgerssonskolan. Fler föräldrar hör av sig och vill veta mer. Skolan har i dag rekordmånga barn i kö.

– Jag kan förstå att föräldrar som har barn i byskolorna vill ha säkerhet, stabilitet och veta mer om hur framtiden kommer att te sig, säger Gunilla Persson, administratör på friskolan och en av veteranerna.

Hon var med när skolan startade för 16 år sedan. Då var det tre anställda och 17 familjer som drog igång föräldrakooperativet, man hade då bara 20 elever.

Sedan dess har mycket hänt. Antalet elever har nära nog tiodubblats. Man har expanderat och bland annat köpt till Östra Parkskolan.

– Vi upplever att skolan har medvind, bakom ligger ett idogt utvecklingsarbete för att höja skolans kvalite, säger rektor Kerstin Winbladh-Westlund. I dag finns det 193 elever här.

Omkring 300 elever står i kö till Nils Holgerssonskolan, vilket tyder på ett stort intresse för skolan.

– Flera föräldrar väljer att ställa sina barn i kön nästan direkt efter att de har kommit till världen, berättar Gunilla Persson. Vi har kö till alla klasser.

Samtidigt som intresset är stort för skolan måste man dra i handbromsen en smula. En av grundbultarna för skolan är nämligen litenhet och närhet mellan elever, personal och föräldrar. Detta uttrycks också tydligt i skolans verksamhetsplan.

– Jag tror att föräldrarna främst uppskattar de små grupperna och tryggheten på skolan samt skolans kvalite, säger Kerstin Winbladh-Westlund. Samtidigt visar eleverna resultat som ligger över både riksgenomsnittet och Simrishamns resultat.

Jessika Johansson sitter inne på fritis och väntar medan dottern Myrna klär på sig. Hon har ett barn till på Nisseskolan. Att hennes barn började på skolan var inte en slump utan ett medvetet val.

– Det har vi inte ångrat, säger hon. Vi är nöjda.

Det som främst fick Jessika Johansson att välja Nils Holgerssonskolan var de små grupperna. Hon tycker också att det är en fördel att alla elever känner varandra och att de små barnen är trygga med de stora.

Henrik Appelkvist sitter i styrelsen för den föräldrastyrda skolan. Han ska hämta döttrarna Ella och Edith, till hösten ska yngsta barnet börja i förskoleklassen. Familjen bor ett par stenkast från skolan, vilket påverkade valet.

– Man gör mycket tillsammans här. Barnen blandas åldersmässigt vilket gör att de är trygga med varandra.

Han tycker att det märks tydligt att personalen trivs tillsammans.

– De fungerar bra i grupp. Det såg man när alla var samlade för en tid sedan.

Nils Holgerssonskolan drivs som ett föräldrakooperativ. Man har inriktning mot kultur och är en F9-skola.