En ny värld på Nova Academy

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto:Sprisse Nilsson

Ett pedagogiskt experiment i skolmiljö – kanske är det enklaste sättet att försöka beskriva Sisters Academys intagande av gymnasieskolan. I en vecka har nu lärare och elever levt sida vid sida med performance- och forskningsprojektet.

Det har nu snart gått en vecka sedan Sisters Academy – ett projekt initierat av den danska performancegruppen Sisters Hope – flyttade in på Nova och blev en del i undervisningen.

Under fredagen hölls skolan öppen för utomstående besökare och en av dem, Samuel Samantha Pfeiffer.

– Det händer inte så mycket samtidskonst i stan så det gäller att passa på, säger hen.

Och besöket är onekligen unikt. Nova Academy är den enda svenska skola som deltar i projektet, som senast huserade på Inkonst i Malmö.

– Det är en ära att vi har blivit utvalda, säger rektor Andreas Liljeglimt. Det här är ett mycket spännande kulturellt och pedagogiskt projekt.

Det två veckor långa besöket har förändrat skolan radikalt, både vad gäller inredning, stämning och formen på undervisningen. Men att försöka sammanfatta vad som har hänt den senaste veckan är inte helt lätt.

Framför allt handlar det dock om att utmana cementerade undervisningsformer och att involvera nya sinnen i undervisningen.

– Jag tror att det har öppnat mycket tankar hos eleverna och förhoppningsvis adderar det färger till lärarnas paletter när det kommer till deras metoder, säger Andreas Liljeglimt.

Skolans schema har förblivit oförändrat och istället har performance-elementen integrerats i de lektioner där man ansett det vara möjligt.

De flesta eleverna är klädda i svart och vitt, elektronik undviks i högsta möjliga mån och både elever och lärare pratar enbart engelska. Och rektorn ser många fördelar med de nya inslagen.

– För det första har engelskan fått en väldig skjuts. Klädseln är frivillig, eftersom vi inte får ha skoluniform i Sverige, men jag har fått känslan av att detta har dämpat pressen på att klä sig i märkeskläder, säger han.

– Och jag hoppas att eleverna själva inser att det blir en lugnare miljö utan mobiltelefoner.

Reaktionerna från elever och föräldrar har varit både positiva och negativa.

– Av vissa kan det upplevas som udda och konstigt. Frånvaron har inte varit högre än vanligt men så klart finns det de som inte vill vara med. Och dem vill vi inte skrämma eller stänga ute.

Två av dem som fått en mer positiv upplevelse är Isabelle Bengtsson och Jennifer Nordahl, som båda går första året på Nova Academy.

– Ju längre tid det går desto roligare blir det, säger Jennifer Nordahl. Den första reaktionen var att bara försöka ta in allt.

– Det kommer nog bli svårt att gå tillbaka till det vanliga igen, säger Isabelle Bengtsson.

Jens Bodin, som undervisar i samhällskunskap, tycker att veckan har varit lärorik även för lärargruppen.

– Givetvis stöter vi på problem men det gör att man också blir kreativ. Jag använder vanligtvis bara datorer i min undervisning och det har jag tvingats försöka komma runt nu när vi inte använder internet, säger han.