Annons

Fåglar är hans liv och levebröd

Han kan kalla sig ornitolog och fågelguide och torde vara en av de få i det här landet som kan försörja sig på sitt fågelintresse. Magnus Ullman kan också lägga titlar som reseledare och författare till listan.
Simrishamn • Publicerad 21 januari 2009
Exakt vilken drivkraften är hos en fågelskådare är svårt att sätta fingret på. För Magnus Ullman, som har odlat sitt fågelintresse sedan han var barn, är det med förundran han konstaterar att det fortfarande är lika roligt. Bild: Sprisse Nilsson
Exakt vilken drivkraften är hos en fågelskådare är svårt att sätta fingret på. För Magnus Ullman, som har odlat sitt fågelintresse sedan han var barn, är det med förundran han konstaterar att det fortfarande är lika roligt. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Från sin plats i soffan med fri sikt ut genom panoramafönstret har Magnus Ullman full koll på vad som försiggår vid fågelbordet i trädgården strax utanför. När han kommenterar gästerna gör han det på ett sätt som om han kände dem personligen. Han gör dem till individer:

- Där kommer rödhaken!

Annons

Säger han med välkomnande röst och ett leende lekande i munvinkeln när han förnöjsam nickar ut riktningen. Så där pågår det när man samtalar hemma hos Magnus Ullman:

- Oj! Där kom en gulsparv!

Runt fågelbordetflockas de. Majoriteten av dagens lunchgäster är talgoxar. Kanske han också räknar dem men gör det i så fall tyst för sig själv.

- Visste du att när ejdrarna flyger söderut kan de vara så många som 350 i ett sträck?

Nog för att man skådat flyttstreck men så många? Det kan röra sig om tusentals ejdrar som sträcker förbi Brantevik på en och samma höstdag:

- Den högsta dagssiffran hittills i Brantevik var 174600 ejdrar, det var den 7 oktober 1988. En vårdag räknades det in 280000 individer en och samma dag vid Kåseberga. Det lär dröja innan några sådana siffror noteras igen.

Av allt att dömatyder det mesta på att det kanske aldrig mer inträffar. Att ejdrarnas antal bara minskar i antal.

- Vi noterade en ökning ända fram till början av 90-talet och det kan nog förklaras av övergödningen i Östersjön och att antalet blåmusslor, som är ejderns föda, ökade. Men sedan dess har de blivit färre och färre. Det är svårt att säga vad som är normalt men klart är att klimatet påverkar, både positivt och negativt.

Att räkna och skådafåglar ser Magnus Ullman som ett sätt att följa olika arters utveckling. Drivkraften är svår att sätta fingret på:

- För mig är det nu för tiden ett sätt att vara nyfiken på tillvaron. Det är ett sätt att närma sig den tid vi lever i. Fåglar och företeelsen med deras flyttningar är spännande. Det finns någon kompromisslöst i den känsla man erfar när man ser sträcken. Att flyttningsinstinkten är så stark är något märkvärdigt!

Annons

Är det kärlek?

- Kärlek är ett starkt ord, men en sort är det nog. Fåg-larna väcker ekologiska frågor och svar, de är liksom ett utsnitt av den verklighet vi lever i.

Magnus Ullman är förundrad av att det intresse som han började odla som 12-åring än i dag bär och är så roligt!

- Visst finns det dåliga dagar när man är ute och bara blir blöt och kall och inget ser men de är väldigt sällsynta.

Till helgenär det "Vinterfåglar inpå knuten" då inte bara ornitologer landet över räknar gästerna kring fågelborden. En av dem lär vara Magnus Ullman. Då är det någon nytta med att räkna. För övrigt tycker han inte riktigt om den tävlingsaspekt som lockar så många att fara runt så snart larmet går bara för att samla på sig antal arter. Trots att han har en hel del på sin egen artlista lockar det inte.

- Jag har lite svårt för att det mer och mer blir som en sorts tävling. Som om fågelskådande i sig inte vore intressant nog. Det är det!

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons