Falsk nyhet om haj i Hanöbukten sprids

Simrishamn Artikeln publicerades
Dyk.nets aprilskämt om de polska fiskarna som fotograferade en vithaj i Hanöbukten har fått stor spridning i sociala medier.
Foto:Skärmdump
Dyk.nets aprilskämt om de polska fiskarna som fotograferade en vithaj i Hanöbukten har fått stor spridning i sociala medier.

Två polska fiskare såg en stor vithaj i den yttre delen av Hanöbukten. "Jag fick nästan panik", sa en av dem enligt en dyksajt. Men är uppgifterna sanna? En ledtråd kan vara att artikeln publicerades den 1 april.

Berättelsen om de polska fiskarna sprids som en löpeld i sociala medier i östra och södra Skåne. Men det handlar om ett aprilskämt.

Den här gången är det den skandinaviska dyksajten dyk.net som är ursprunget. Samma sajt hade ett liknande aprilskämt redan 2007, då var det dykare i Bohuslän som hade råkat på en vithaj.

Enligt den senaste artikeln var de två polska fiskarna Marek Lech och Sergei Uryadnikov, hemmahörande i den lilla hamnstaden Rówek, ute för att lägga nät mellan Bornholm och Karlskrona när de fick se något som de aldrig tidigare sett. Passande nog var en av dem en flitig bloggare som dessutom hade kameran nära till hands.

– Jag stod med kameran i handen och var på väg att ta den dagliga bilden till min blogg som handlar om livet som fiskare i Östersjön, när jag såg rörelser på ytan. Marek skrek plötsligt att det var en haj i vattnet, och jag kunde då dokumentera händelsen med kameran. Om det inte varit för fiskebloggen, hade jag aldrig kunnat bevisa att det var en stor vit haj vi sett, berättar Sergei, enligt dyk.net.

Enligt samma artikel ska även en fiskare från Bornholm ha lämnat en rapport om en vithaj till Havs- och vattenmyndigheten. Hajen skulle ha siktats några hundra meter från kusten mellan Simrishamn och Sandhammaren.

Men det är alltså inte sant.

För säkerhets skull gör vi en kontroll med just Havs- och vattenmyndigheten som bekräftar att det hela är ett aprilskämt som nu fått spridning.