Fiskehamnen fick en nystart

Brantevik Artikeln publicerades
Med hjälp av pengarna som kommer in via Hemmahamnen rustar Leif Rische och Per Rosberg upp fiskebåten Arcona, bit för bit. Sedan två somrar säljer de fisk från kajen i Brantevik. …
Foto:Mattias Lundvall
Med hjälp av pengarna som kommer in via Hemmahamnen rustar Leif Rische och Per Rosberg upp fiskebåten Arcona, bit för bit. Sedan två somrar säljer de fisk från kajen i Brantevik. …

I sommar har Branteviks fisk gjort fiskehamnen levande igen, med landning vid kajen och försäljning och servering från fiskvagnen.

För några år sedan hade Per Rosberg gett upp fisket. Han sålde sin garnbåt efter att ha tagit jobb på Ventrafiken i Landskrona.

– Det handlade om priserna, politiken och hela biten, berättar han. Det gick runt men man hade hela tiden kniven mot strupen. Det var mycket motgångar.

Fiska fortsatte han dock att göra på fritiden tillsammans med vännen, och numera kollegan, Leif Rische. Och när duon fick förfrågan från kommunen om att ta över Hemmahamnsprojektet tändes gnistan igen.

– Detta var i fjor och då firade Hemmahamnen fem år. De som hade varit med från början hade slutat fiska och sålt sina båtar, berättar Leif Rische.

– Så vi blev tillfrågade om vi ville ta över och landa fångst i Simrishamn. Vi sa att det kan vi göra, men det blir i Brantevik i så fall.

Sagt och gjort, Hemmahamnen flyttade söderut och sommaren 2016 beskrivs av Marint Centrum som året då det slog igenom på allvar.

Per Rosberg och Leif Rische bestämde sig för att ta det hela ett steg längre. De bildade bolaget Branteviks fisk AB och investerade de intjänade pengarna i sin båt.

– Den har vi börjat renovera och bygga om hytten på. Jag tror att vi är de enda som investerar i en fiskebåt, skrattar Leif Rische.

Inför årets säsong bestämde sig duon också för att utöka verksamheten med en fiskvagn, som invigdes i Brantevik i påskas.

– Idén till fiskvagnen kom egentligen från våra kunder, som undrade om vi inte kunde ha ett lite större utbud med rökt och annat. Men det kunde vi ju inte ha i båten, man får inte färdiga fiskpinnar i näten, säger Leif Rische.

Vagnen har inneburit en rejäl skjuts för deras verksamhet och ett lyft för hela hamnen i Brantevik. I sommar har kunderna förutom att köpa nylandad spätta, skrubba och torsk vid kajen även kunnat köpa andra fiskprodukter och avnjuta en lunch vid vagnens servering.

– Det var det här som var målet med det hela. Vi vill liva upp Brantevik, säger Leif Rische och berättar att folk kommer från hela Österlen för att handla.

En av stamkunderna är Thomas Lundgren från Borrby, som kommer gående från vagnen med en påse nyinköpta sillfiléer.

– Jag har själv fiskat med Per en gång i tiden så man kan ju inte handla någon annanstans. Men det är detta som är melodin, alla skulle vara med i Hemmahamnen, tycker han.

Ann-Marie Camper på Marint Centrum tycker att Branteviksfiskarna har blivit ett utmärkt exempel som visar "att det går".

– I och med att de har varit så aktiva och verkligen velat driva själva har vi sagt att det är kanon. Låt dem då gå före och visa andra lokala, mindre fiskare att det går.

– De har tagit egna initiativ och det ligger precis i linje med hur vi tänker kring Hemmahamnen. Det ska gå över till att drivas av näringen själv - av konsumenter, byalag och så vidare.

Både Leif Rische och Per Rosberg är övertygade om att konceptet skulle falla väl ut i alla kommunens fiskelägen.

– Min åsikt är att det finns möjlighet att göra det här längs hela kusten, säger Leif Rische.

Men trots framgångarna är fisket ännu inget som de kan leva på. Det är tack vare andra jobb som de båda verkligen har vågat satsa. Med det är det dock inte sagt att utvecklingen av närfisket stannar här.

– Det kan vara så att det går över till en heltidssysselsättning någon dag. Men innan dess vill jag nog ha lite mer kött på benen, säger Per Rosberg.

Försäljningen i Brantevik kommer att fortsätta även under hösten och vintern i mindre skala – och planer för ytterligare satsningar finns det också.

– Men det håller vi hemligt än så länge, säger Per Rosberg.