Fisketuristerna lämnar Österlen

Simrishamn Artikeln publicerades

Havet ligger lugnt och solen lyser från en blå himmel. Det är en perfekt dag för laxtrolling. Men fisketuristerna lyser med sin frånvaro. Stoppet för fångst av så kallad vildlax har gjort att många fisketurister väljer bort Simrishamn.

Antalet fiskande turister som besöker Simrishamn har minskat kraftigt under hösten. Uppskattningsvis uppemot 75 procent.

– Det är främst danskarna som inte kommer hit längre, berättar Jan Ljunggren som varit med och byggt upp trollingen. De väljer att gå ut från Mön och Bornholm.

Sedan går båtarna från Bornholm ut till samma fiskevatten som kan nås från Simrishamn, enligt Jan Ljunggren.

– Där fångar man svensk lax på svenskt vatten, säger Jan Ljunggren. I Danmark sätter man inte ut lax och har inga laxälvar.

Han tycker att de nya reglerna är orimliga och slår snett. Från den första augusti får bara odlad eller fenklippt lax fångas. Så kallad vildlax ska släppas tillbaka. I Finland sätts det dock ut mycket odlad lax som inte får fettfenan klippt.

Största delen av de laxar som fångas i södra Östersjön är så kallade vildlaxar och ska sättas tillbaka. Vilket kan innebära att utmattade fiskar kollapsar efter att ha fört en lång kamp mot fiskarens fiskespö.

Efterfrågan minskar

De krögare, hotell- och stugägare YA talat med vittnar om en tydlig nedgång i höst när det gäller fisketurismen.

– Det är färre än tidigare, säger Thomas Beranek på hotell Svea. Vi säljer särskilda fiskepaket och har frysboxar och torkar för fiskarna. Men efterfrågan är mindre nu.

Eva Basilewsky hyr ut rum bara ett par stenkast från småbåtshamnen. Hon är inne på tredje året och har haft två feta år men kan nu konstatera att hösten var ovanligt mager. Hennes gäster har främst kommit från Danmark, Finland, Norge och svenskar utanför Skåne.

– Jag har inte haft en enda trollingfiskare i höst. Flera som preliminärbokade hoppade av. De ringde och berättade att de skulle fiska på Bornholm i stället.

Ingen skillnad för Maritim

Även Bengtssons loge vittnar om ett liknande mönster.

– Det har inte varit någon rusch i höst, förklarar Patrik Lindell.

Han och hans fru tog över Bengtssons loge för ett år sedan och satsar särskilt på fisketurister. Patrik Lindell är själv stor fiskeentusiast och de flyttade ner från Stockholm.

– Vi får se hur det blir till våren. Men några kommer alltid att fortsätta att komma hit.

På hotellet och fiskrestaurangen Maritim har man inte märkt någon skillnad eftersom man inte har så många fisketurister som kunder. Men verksamhetsansvarig Emelie Romland tycker fisketurismen är dåligt utvecklad och att det kan göras betydligt mer i kommunen.

– Det finns till exempel ingen båt sommartid som man kan åka ut och fiska med.

Efter mycket letande hittar YA:s team till slut en dansk trollingbåt på varvet där den byter en drivrem.

– Vi trivs här så bra i Simrishamn och har fiskat här så länge att vi kommer att vara kvar, säger Kim Jensen och Jacob Kofod från Holbaek. Det är lika viktigt att hygge sig som att fiska.