Flera nyheter på årets konståkning

Simrishamn Artikeln publicerades

Den 44:e rundan och samlingsutställningen i Tjörnedala bjuder på flera nyheter. Förutom nya konstnärer kan besökarna ta sig runt med hjälp av appen Österlen i handen.

Den gamla fyrlängade bondgården i Tjörnedala är något av konstens hjärta under den intensiva konsthelgen då hela Österlen blommar upp igen efter en lång och mörk vinter.

I år är det 108 av ÖSKG:s 137 medlemmar som visar var sitt verk på den stora samlingsutställningen.

– Här kan man få ett smakprov av föreningens stora bredd, säger ÖSKG:s intendent Susanne Lindblad Puerto.

Hon tycker besökaren har mycket att vinna på om rundan startar i Tjörnedala.

– Det går förstås inte att besöka alla konstnärer. Men tar folk ett avstamp här kan man sedan besöka de konstnärer som verkar intressanta.

Kort om konstnärer

Nytt för i år är appen Österlen i handen som visar vägen och berättar om lite kort om deltagande konstnärer.

Den traditionella papperstidningen eller Kartan som den heter kort och gott kan man också packa inför turen runt Österlen. Rundturen går också att göra på ett miljövänligt sätt.

– Vi har ett samarbete med Skånetrafiken sedan ett par år, förklarar Susanne Lindblad Puerto. För 98 kronor får man konståkning på Österlen. Det finns en nordlig och en sydlig tur.

Nya tekniker

Sex nya konstnärer visar upp sig i Tjörnedala. Elin Maria Johansson är en av dem, hon arbetar med lite nyare tekniker som video och installationer. Hennes konst visas i en gemensam konstnärsatelje i Östra Vemmerlöv.

– Jag brukar utgå från en händelse eller känsla, berättar hon.