Flera prideflaggor stulna i Kivik

Kivik Artikeln publicerades
Camilla Carlsson på Cake Cowboy packar upp lådan med prideflaggor som Kiviksföretagen beställde tillsammans. Nu är flera av dem stulna.
Foto: Emma Lawesson
Camilla Carlsson på Cake Cowboy packar upp lådan med prideflaggor som Kiviksföretagen beställde tillsammans. Nu är flera av dem stulna.

Flera av prideflaggorna som vajat hos en lång rad företag i Kivik har stulits. Att de fick vara i fred i tio dagar är dock det som mest förvånar företagarna som deltagit i aktionen.

Det var natten mellan onsdagen och torsdagen som flaggorna stals.

– Det är tragiskt. Att vi inte får visa vad vi tycker är odemokratiskt. Jag ser också flaggor jag inte tycker om, men inte går jag och river ner dem för det, säger Camilla Carlsson som jobbar på Cake Cowboy.

Aktionen drog igång efter att företagaren Markus Lundqvist och hans butik Cake Cowboy drabbades av skadegörelse. Markus Lundqvists firmabil hade försetts med Nordfronts dekaler och regnbågsflaggan utanför butiken stulits.

Företagaren Cecilia Olsson, som driver Vitaby Mejeri, drog igång en protestaktion och en lång rad företagare hissade prideflaggor, bland andra Ola Jönsson på Ica.

I torsdagsdags morse upptäckte han att flagglinorna var avklippta och flaggorna borta.

– Jag är inte förvånad. Det är snarare så att jag förvånat mig över att de fått hänga i fred så länge, säger Ola Jönsson, ägare till Ica Supermarket i byn.

Nu får han byta linorna, men är inte säker på att han kommer att skaffa nya regnbågsflaggor.

– Vi har gjort vår markering och det tycker jag är viktigt. Man måste visa var man står. För mig är det självklart att folk får vara precis som de är. Jag finner knappt ord när man tänker på att det finns folk som inte är mer klartänkta.

Camilla Carlsson är även hon förvånad över att aktionen inte drabbats av skadegörelse tidigare.

– När flaggorna hissades i samband med kärleksfesten för två veckor sedan var vår önskan att flaggorna skulle vaja över festivalen Europride i Stockholm. Europride var den gångna helgen så vi fick som vi ville, konstaterar hon.