Förslag: Sjukhuset drivs i regional regi

Simrishamn Artikeln publicerades
De rödgröna vill att region Skåne tar över driften av sjukhuset.
Foto: Torun Börtz
De rödgröna vill att region Skåne tar över driften av sjukhuset.

Regionens rödgröna minoritetsstyre vill att Region Skåne tar över driften av Simrishamns sjukhus när avtalet med Praktikertjänst löper ut våren 2020.

– Vi vill värna om de mindre sjukhusen. Och det blir lättare att få större långsiktighet och lättare att styra verksamheten om vi själva äger den.

Det säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Förslaget presenterades vid en pressträff i Simrishamn på fredagsförmiddagen. Sjukhuset i Simrishamn är det enda i Skåne som drivs i privat regi. Driften togs år 2000 över av Praktikertjänst, som i slutet av 2014 på nytt tog över efter Capio.

Praktikertjänst har vid flera tillfällen slagit larm om att verksamheten går med förlust och har en pågående tvist med regionen vad gäller läkemedelskostnader. Men att regionen skulle ta över sjukhuset för att lättare kunna lägga ner det avfärdar de rödgröna helt.

– Lasarettet är inte i fara på något sätt, det är viktigt att påpeka det. Det här är tvärt om ett sätt att skapa en ambitionshöjning, betonar Anders Åkesson (MP), hälso- och sjukvårdsnämndens viceordförande.

Med egen, regional drift kan man bättre sätta patienten i centrum, anser han.

– Ingen ska hamna mellan stolarna, speciellt inte när man är gammal och skör. Det är lättare att undvika om man tar tillbaka sjukhuset i egen regi.

Anna-Lena Hogerud betonar dock att regionen inte på något sätt är missnöjd med Praktikertjänsts sätt att driva sjukhuset.

– Vi tycker att Praktikertjänst gör ett utmärkt jobb. Det handlar inte om det.

De rödgröna vill nu att regionens hälso- och sjukvårdsdirektör tillsammans med kommunen går igenom vilka behov som finns i Simrishamn med omnejd, liksom behoven inom Kryh (östra Skånes primärvård samt sjukhusen i Ystad, Kristianstad och Hässleholm).

–Vi ser möjligheter att utveckla den nära vården, säger Anna-Lena Hogerud, och nämner kommuner där regionen och kommunen gemensamt har vårdteam som erbjuder hemsjukvård.

Förslaget om ett regionstyrt sjukhus presenteras i början av ett valår. Finns det ett samband?

Anna-Lena Hogerud avfärdar den tanken.

– Vi har inte majoritet i hälso- och sjukvårdsnämnden och om förslaget inte går igenom där måste vi få lite tid för att upphandla driften. Och om vi ska driva sjukhuset i egen regi måste vi få tid att planera verksamheten.

Kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) är positiv till förslaget.

– Vi får kontinuitet och framför allt är det bra att vi får vara med och planera för hur det ska bli i framtiden.

För Uno Levinsson på bolaget Frisk på Österlen, som äger sjukhusfastigheten, kommer förslaget som en nyhet.

– Vi har ju i grunden ingen synpunkt på vem som är hyresgäst. Men när vi köpte sjukhuset en gång i tiden var det tyngsta skälet att det fortsatt skulle finnas ett fungerande sjukhus i Simrishamn. Om regionen vill satsa på sjukhuset blir vi naturligtvis jätteglada.

Inte heller Praktikertjänst kände till de rödgrönas planer.

– Vi blev tagna på sängen, säger Praktikertjänsts presschef Erik Magni.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt om det inte finns någon möjlighet för oss att driva sjukhuset vidare. Vi har väldigt nöjda medarbetare och patienter och allt funderar väldigt bra.

Förslaget tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden den 31 januari. Om förslaget går igenom går det vidare till regionstyrelsen, innan regionfullmäktige fattar det definitiva beslutet.