Annons

Gatupratare kräver tillstånd från polisen

För många är trottoarernas gatupratare ett trevligt sommartecken som skapar liv och rörelse i stan. Men för andra är de ett hinder som står i vägen och som i värsta fall kan orsaka kroppsskador.
Simrishamn • Publicerad 25 mars 2014
Pratare i vägen. Felaktigt placerade gatupratare kan orsaka personskador, säger Ingrid Larsson. Och det krävs tillstånd för skyltarna, säger Claes Ekman.
Pratare i vägen. Felaktigt placerade gatupratare kan orsaka personskador, säger Ingrid Larsson. Och det krävs tillstånd för skyltarna, säger Claes Ekman.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

För att ställa upp reklamskyltarna krävs det tillstånd. I Simrishamn är det lite si och så med tillstånden, enligt handikapporganisationerna, särskilt sommartid då det gäller att locka till sig turister.

Kontroller som kommunen utfört i samarbete med handikapporganisationerna visar att de flesta struntar i att söka tillstånd för sina gatupratare.

Annons

Fler klagomål

– Förra sommaren var det många reklamskyltar uppsatta lite överallt och i en del fall lite hur som helst också, säger Claes Ekman vid polisen i Simrishamn. Då fick vi flera klagomål.

Tillsammans med Ingrid Larsson från handikapporganisationerna efterlyser han nu en uppstramning när det gäller de så kallade gatupratarna.

Främst är det för att skyltarna kan stå i vägen på gångbanorna och utgöra en skaderisk för folk.

Synskadade

– Det är i första hand synskadade som kan få problem med skyltarna, förklarar Ingrid Larsson. Gatupratare kan ju dyka upp på ställen där det varit fritt fram tidigare. Men även de som tar sig fram med hjälp av rollatorer får det svårt om skylten står illa till.

Helst av allt vill handikapporganisationerna ha bort gatupratarna helt från trottoarer och gångbanor. Ingrid Larsson pekar på Helsingborgs stad och hur man löst problemen där.

– Vi var på studiebesök i Helsingborg som förbjudit gatupratare helt i staden. Där hade man löst det genom att sätta upp skyltar på väggen i stället.

Tillstånden för gatupratare utfärdas av polisen i samarbete med kommunen som är remissinstans. De som placerar ut gatupratare utan tillstånd riskerar böter på 1 000 kronor. Fast det är väldigt ovanligt.

– Man pratar med folk i första hand, säger Claes Ekman.

Annons

Utan tillstånd

Under sommaren 2012 räknade handikapporganisationerna och kommunen antalet gatupratare på Storgatan. Av 40 utställda skyltar var det bara två som hade tillstånd.

Och kommunen konstaterar på sin hemsida: ”kommunen har noterat att överträdelser av reglerna sker i stor utsträckning längs Storgatan”. Samt att polisen har små möjligheter att övervaka att skyltarna har det tillstånd som krävs.

– När man söker tillstånd får den sökande regler för hur de ska stå och vilka mått det är som gäller, säger Claes Ekman.

Huvudregeln är att den centrala delen av gångbanan ska vara fri från gatupratare, menar Ingrid Larsson och Claes Ekman.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons