Guld-Peder hyllades på Stortorget

Simrishamn Artikeln publicerades
Stortorget i Simrishamn fylldes av människor under lördagen som ville hylla och gratulera EM-mästare Peder Fredricson.
Foto:Moa Dahlin
Stortorget i Simrishamn fylldes av människor under lördagen som ville hylla och gratulera EM-mästare Peder Fredricson.

Många hade kommit till Stortorget i Simrishamn när EM-guldmedaljör Peder Fredricson skulle hyllas. Tal, dans och applåder mötte Guld-Peder som var trött men lycklig.

Stortorget i Simrishamn var fyllt när det klockan 12 på lördagen var dags att gratulera EM-hjälten Peder Fredricson. På programmet fanns Kulturskolan som dansade, panelprat med Ystads Allehandas sportchef Jan Ohlsson och konferenciär var Håcan Nilsson. Och det var en mycket glad och rörd EM-medaljör som tog emot gratulationerna.

– Det är jätteroligt att så många kommit hit i dag. Det betyder jättemycket för mig och det här är ett minne för livet, sa Peder Fredricson som nu kan titulera sig bästa hoppryttaren i Europa.

Några som också gick upp på scenen för att överlämna blommor och kramar var Österlens ridklubb.

– Vi är väldigt stolta att ha honom som klubbmedlem, och man är så klart oerhört imponerad av honom som ryttare. Att han kunde hålla sitt fokus var en bedrift, sedan är han så ödmjuk och en förebild för alla, säger Katarina Jönsson som kommit med dottern Agnes Jönsson.

Kommunalrådet ville gratulera både Peder Fredricson och hans familj, samt hästen All in och hästskötaren.

– Ett stort grattis till dig, det är en oerhörd bedrift att du tog guldmedalj, sa Karl Erik Olsson (S)

Under en knapp timme pågick arrangemanget på torget och många ville ta bilder med Guld-Peder eller bara få en autograf.

Och det var en märkbart rörd Peder Fredricson som efter hyllningarna fortsatte att prata med folk och den närvarande pressen.

– Det är inte förrän i dag jag slappnat av på riktigt, det har varit mycket, säger Peder Fredricson.

Det är inte första gången Guld-Peder hyllas i Simrishamn, för omkring ett år sedan kom han hem med en OS-medalj i silvervalör, men den här typen av arrangemang är viktiga tycker Christer Baadstöe från Eljaröd.

– Jag har träffat Peder tidigare och då pratade vi om att han hade så många motståndare i sina tävlingar. Nu är det du som är jagad, sa jag till Peder, då svarade han "Ja, det är mycket som har hänt", berättar Christer Baadstöe.

Det har varit en hel del firande efter vinsten men än är det inte slut säger Peder Fredricson som bor i Grevlunda.

– Det blir nog lite den här och nästa vecka med, men det gäller att passa på.

Superhästen All in, eller Allan som han numera är med alla fans, tar det desto lugnare. Enligt Peder Fredricson går han nu och betar i sin hage.