Hallå där Agneta Nilsson...

Simrishamn Artikeln publicerades

...Kiviks- och Los Angelesbo som den 16 augusti tilldelas Hans Mattsonplaketten på Sverige-Amerikadagen i Önnestad. Du har grundat nätverket Swea, vad är det för något?

– Swea, Swedish Womens Educational Association, är ett nätverk för svenska och svensktalande kvinnor i hela världen. Vi firar 30-årsjubileum i år och finns numera i 34 länder och har 8 000 medlemmar.Varför grundade du Swea?


– För att värna om de svenska traditionerna och sprida kännedomen om svensk kultur i utlandet. Men också för att underlätta för de svenskor som bor i ett annat land att hitta goda vänner och öka trivseln i det nya hemlandet.Vad brukar ni göra när sweorna träffas?

– Det är ofta föredrag eller så har vi bjudit in författare eller musiker. Vi brukar också anordna julmarknader och kräftkalas och fira andra svenska högtider. Det finns 78 avdelningar runt om i världen och varje avdelning träffas 1–2 gånger per månad. Vi brukar ha väldigt trevligt tillsammans.Hur ska du fira utmärkelsen?

– Den 13 augusti är det något som vi kallar för Sverigedagen och då ska vi fira att det var 30 år sedan Swea bildades på Nationalmuseeum och Skansen. Så det blir ordentligt med firande framöver. Dessutom ska jag så klart närvara vid utdelningen av Hans Mattsonplaketten i Önnestad.Du har bott i Los Angeles i 45 år, känner du dig fortfarande som svensk?

– Jajamensan, jag kommer alltid att vara svensk. Och när jag flyttade utomlands blev de svenska traditionerna ännu viktigare. Dessutom bor jag i Kivik under somrarna och det är helt underbart. Jag älskar mitt Kivik!