Annons

Hällens skador bestående

Dansaren kan ha fått bestående skador. Och eftersom man inte vet av vad är det mycket svårt att åtgärda – även för en stenkonservator specialiserad på hällristningar.
Simrishamn • Publicerad 8 oktober 2009
Dansaren kan vara förstörd. Bilderna på hällen som brukar framträdda i vitt mot den gråa hällen har fått en svart hinna av den feta olja som någon använt, troligen för att göra en avgjutning. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Dansaren kan vara förstörd. Bilderna på hällen som brukar framträdda i vitt mot den gråa hällen har fått en svart hinna av den feta olja som någon använt, troligen för att göra en avgjutning. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Dansaren och tre andra unika ristningar på Järrestadhällen drabbades av skadegörelse i slutet av augusti. Sedan någon i ett försök att gjuta av bilderna hällt någon form av fet substans över ristningarna lyser de svarta mot den ljusgrå hällen

– Det är estetiskt fult. Att någon bara kunnat få för sig att göra så här, säger Cecilia Strömer, stenkonservator från Göteborg som ägnar hällen all sin uppmärksamhet under veckan.

Annons

Inför hennes besök har ristningarna varit inpackade i plast för att vara torra och rena. Nu har de behandlats med alla möjliga sorts medel i syfte att försöka lösa upp ämnet som sugits upp av stenen. När YA besöker fornminnet är Ceclia Strömer färd med att smeta in ett silikonlösande medel över dansaren.

– Medlet ska kunna lösa upp härdad silikon, men vi vet inte om det fungerar här, säger hon.

– Vi vet ju heller inte om det är silikon som har smetats in.

En stor hjälp för fornminnets räddare hade varit om de vetat vilket medel som förövarna använt.

– Jag vädjar till dem som gjort avgjutningen att åtminstone anonymt berätta vad det är de gjort, säger Ann-Louise Svensson, arkeolog. Då hade vi haft större chanser att ställa det till rätta. Hällen mellan Gladsax och Järrestad har även drabbats av annan skadegörelse. Vissa ristningar har skrubbats rena medan andra fyllts i med krita.

– Förmodligen för att göra bilderna tydliga för fotografering. Kanske är folk inte medvetna om att man inte får göra så med ett fornminne. Förr eller senare kommer hällristningarna att försvinna, men man behöver ju inte påskynda processen, säger Svensson och berättar att man planerar att sätta upp en skylt för att upplysa besökare om vad man inte får göra.

Behandlingen av fornminnet bekostas av länsstyrelsen som också polisanmält skadegörelsen i samband med att den upptäcktes.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons