Annons

Hällristningscentrum tas upp i fullmäktige

Priset för ett framtida hällristningsmuseum offentliggörs nästa måndag. Då presenteras den fördjupade förstudien av satsningen för kommunfullmäktige.
Simrishamn • Publicerad 16 mars 2013
På Fabriksgatan är tanken att ett hällristningsmuseum med museimagasin ska ligga.
På Fabriksgatan är tanken att ett hällristningsmuseum med museimagasin ska ligga.Foto: Simrishamns kommun
Foto: 

Det är konsultföretaget Tyréns som gjort förstudien på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Just nu tittar Tyréns på hur kostnaden för deras förslag kan hållas nere.

– Deras ursprungliga kostnadsförslag är beräknad på allmänna rekommendationer för klimat, temperatur och uppvärmningssätt i ett museimagasin. Men det är inga krav och det finns billigare alternativ, förklarar kultur- och fritidschef Gunilla Janlert.

Annons

Tyréns kalkyl är den tredje som är görs. Den första signerad Barup & Edström Arkitektkontor siade om en kostnad på 15 miljoner kronor. När Simrishamns Industrifastigheter räknade på bygget landade kostnaden på 25 miljoner kronor.

– Tyréns kalkyl ska innehålla allt. Även kostnaden för till exempel mark och ändring av detaljplan. De första kalkylerna var inte så detaljerade, förklarar Gunilla Janlert.

Sakerna utspridda

I Tyréns kalkyl ska även själva flyttkostnaden ingå. Enligt en magasinsutredning som blev färdig i december äger museet 230 000 objekt. 80 000 av dem är föremål och resten arkivalier och böcker.

I dag finns sakerna utspridda i tio olika lokaler på totalt 2 600 kvadratmeter. Att flytta alla saker skulle enligt utredningen ta 24 månader och beräknas kosta 1,2 miljoner kronor, inklusive arbetskostnader.

Den tilltänkta tomten för ett hällristningscentrum är 10 000 kvadratmeter stor och ligger på Fabriksgatan. Byggnaden skulle bli på 2 400 kvadratmeter, varav hällristningscentrumet skulle omfatta 400 kvadratmeter.

En bra satsning

Konsultföretaget sammanfattar sin förstudie med att ett skånskt hällristningscentrum kan vara en bra satsning för Simrishamn. Resmålet skulle öka antalet besök i kommunen. Rådet är dock att tidigt börja samarbeta med grannkommuner, besöksnäringen, näringslivet och forskningen samt att formulera mål och visioner.

– Vi har vikingatiden i Trelleborg, järnåldern i Uppåkra, medeltiden på Glimmingehus och bronsåldern i Simrishamn. Vi skulle få en fantastisk bredd på den historiska turismen, säger Gunilla Janlert.

Planerna på ett hällristningscentrum har presenterats för kommunstyrelsen tidigare, men då krävde politikerna ett bättre beslutsunderlag.

Tyréns kalkyl ska vara klart tills kommunfullmäktige sammanträder måndagen den 25 mars.

Lisa Kron
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons