Annons

Här får du mest – och minst – villa för pengarna

Simrishamnarna är de sydostskåningar som lägger störst andel av sin lön på boende.
En genomsnittlig årsinkomst i Simrishamn räcker till nio kvadratmeter vilket placerar kommunen på plats 249 i landet.
Simrishamn • Publicerad 26 februari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Bakom jämförelsen står Länsförsäkringars fastighetsförmedling som jämfört inkomster, hämtade från SCB, och bostadspriser, enligt Svensk Mäklarstatistik, i landets alla kommuner.

– Vår undersökning visar att bostadspriserna skiljer sig väldigt mycket över hela landet, men att även löneskillnaderna är markanta. Löneskillnaden är dock långt ifrån att kompensera för prisskillnaden i storstadsområden, vilket gör att man där måste räkna med att lägga en klart större andel av sin inkomst på sitt boende, alternativt välja att bo på en mindre yta, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Annons

Statistiken visar att villaköparna i Simrishamn har en genomsnittlig årsinkomst på 241 000 kronor och den summan räcker till 9 kvadratmeter boyta. Det placerar kommunen på plats 249 av 290.

Flest kvadratmeter villa får man i Jämtlandskommunen Ragunda där en årsinkomst på 237 000 kronor ger 118 kvadratmeter villayta. Minst villa får bostadsköparna i Lidingö, där 347 000 kronor inte ger mer än 5 kvadratmeter hus.

En bostadsköpare i Simrishamn som i stället köper en lägenhet får 20 kvadratmeter boyta för årsinkomsten vilket placerar kommunen på plats 129 i den listan. Även lägenhetslistan toppas av en Jämtlandskommun, Strömsund. Här ger en genomsnittlig årsinkomst på 234 000 kronor hela 531 kvadratmeter boyta. Minst bostadsrättsyta får köparna i Stockholms stad – endast 5 kvadratmeter i förhållande till årsinkomsten på 318 000 kronor.

– Digitaliseringen skulle kunna leda till att färre flyttar till dyra bostäder i städerna för att i ökad mån jobba hemifrån eller från mindre orter. Men trenden har snarare varit omvänd med en ökad inflyttning till städerna. Det är därför ännu mer angeläget än någonsin att få till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, vilket kräver politiska överenskommelser för en översyn av amorteringskravet och slopad flyttskatt, säger Marcus Svanberg.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons