Herrens hus miljövänligt

Simrishamn Artikeln publicerades

Kyrkan och församlingshemmet är nu klimatvänliga. Den gamla oljepannan har åkt ut och ersatts med miljövänligare värme från Skånefrös stora värmepanna.

I söndags invigdes allt med klockringning och gudstjänst för att sedan avrundas med kaffe, tårta och information om projektet i församlingshemmet.

– Här är varmt och skönt, det visar att värmeprojektet fungerar utmärkt, sa Christer Mårtensson när han hälsade folk välkomna till den fullsatta lokalen.

Kyrkan stod inför ett val. Oljepannan hade tjänat ut och skorstenen hade sett bättre dagar.

Man valde att ansluta sig till Skånefrös stora panna som flera gjort i Tommarp.

– Totalt har det kostat oss 300 000 kronor, berättar Christer Mårtensson som är aktiv både i kyrkan och värmeprojektet. Det är ungefär hälften av vad ett nytt alternativt system skulle kostat oss.

Tidigare hade man uppvärmningskostnader årligen på cirka 200 00 kronor.

– Det kommer snabbt att återbetala sig, menar Christer Mårtensson.

Kulvertsystemet som varmvattnet rinner fram i ägs av byborna som bildat föreningen Tommarps närvärmeprojekt. Värmen köper man från Skånefrö.

Skånefrö eldar med pellets som gjorts på avrens från spannmål.

– Tommarp har ställt om och blivit klimatsmart, sa Sven-Olof Bernhoff, Skånefrö. Förnyelsebar energi som är odlad lokalt. Här behövs inga långa transporter. Ingen rädsla för höga priser.

I början var det dock motigt för Tommarpsborna. Ingen trodde på dem.

– Vi sökte stöd och pengar, säger Christer Mårtensson. Överallt fick vi nej.

Men till slut fick byborna napp. På söndagen överlämnades en check.

– Vi är en landsbygdsbank. Därför tycker vi att detta projektet är viktigt, sa man från Färs och Frostas sparbank och lämnade över 75 000 kronor till värmeprojektet.