Högstadiet flyttar till eget

Simrishamn Artikeln publicerades

Nils Holgerssonskolans högstadium flyttar in i Östra Parkskolan. Med följer också sjätteklassarna – som får nya regler.

Runt hela huset löper ett gul-blått band. Nils Holgersson skolans nya lokal är inslagen som ett paket inför första skoldagen. På grusplanen framför Östra parkskolan står 188 elever samlade. Elevrådets ordförande Linnea Nordin Bengtsson börjar nian denna dag.

Tillsammans med Markus Strömberg som ska börja förskoleklassen klipper hon bandet så att de nyrenoverade lokalerna kan beskådas av alla nyfikna. Applåder bryter ut när bandet är klippt – trots att bara fyra klasser flyttar in till att börja med.


Huset där Benka Di huserade fram till i våras har nu tagits över av Nils Holgerssonskolan. Klass 6–9 har fått nya klassrum, men även slöjd och musiksalar finns i huset. Förskolan till femman stannar kvar på det som rektor Kerstin Winbladh Westlund kallar "Lilla Nisse" snett över vägen. Den 6 juli tog Nils Holgerssonskolan över och kunde börja måla om och flytta i.

– Det känns jätteskönt att vi får mer plats till rastutrymmen, säger Kerstin Winbladh Westlund.


På bottenvåningen blir det kafé och ett ställe för eleverna att hänga på rasterna. Här står fotbollsspel och pingisbord redo för sina nya spelare. I det innersta rummet på bottenvåningen har sjätteklassarna slagit sig ned i sitt nymålade klassrum.

– Var tror ni att ni får gå på rasterna?, frågar lärare Charlotte Lindgren.

– Lilla Nisse? föreslår någon.

– Nej. Ni får bara vara här på detta området. Men två dagar i veckan har vi vår lunchrast där borta.

Att skilja sexorna från mellanstadiet och låta dem vara med högstadiet medför vissa nya regler för de yngre. Men rektor Kerstin tror att det blir en positiv förändring.

– Jag tror att det kan vara roligt och skönt för sexorna att börja på nytt med elever som är lite äldre runtomkring sig.

Harriet Leander och Elsa Smith som börjar åttan är inte lika säkra på det.

– Det blir stökigare att ha dem här. Men högstadiet kommer att vara på övervåningen och de andra där nere.