Igelkottar dödas av robotgräsklippare

Simrishamn Artikeln publicerades
Skadorna på igelkottarna är oftast dödliga.
Foto:TT / Inger Hansen
Skadorna på igelkottarna är oftast dödliga.

Gräsklippare som går av sig själva har blivit ett dödligt hot mot igelkottarna. Nu vädjar djurvänner till allmänheten att inte låta robotklipparna gå nattetid.

Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, KFV, har märkt en dramatisk ökning av antalet igelkottar som dödas eller skadas av självgående robotgräsklippare.

– Ofta är igelkottarna så allvarligt skadade att de dör eller måste avlivas. Vi har faktiskt inte lyckats rädda någon av de igelkottar som lämnats in till föreningen, säger Bo Olsson, ordförande i KFV sydöstra Skåne.

Föreningen dokumenterar de skadade djur de får in och det är makabra bilder Bo Olsson har i sin dator.

– De blir liksom skalperade, säger han.

Andra djur tar till flykten, men en igelkott har inget flyktbeteende.

– Igelkottarna springer inte iväg utan rullar ihop sig när de blir påkörda. Knivarna orsakar då allvarliga skador, ofta i huvudet på djuret, säger Bo Olsson.

Extra illa är det att igelkottarna har ungar så här års.

– Om mamman blir dödad klarar sig inte ungarna heller.

Många igelkottar är det också som blir dödade i trafiken.

– Det är svårt att påverka. Men när det gäller robotgräsklipparna kan allmänheten faktiskt göra djuren en tjänst och bara ha dem i gång dagtid.

Han poängterar att föreningen inte har någonting emot robotklippare i allmänhet, men vädjar till ägarna att inte låta dem gå hela natten.

– Många startar sina klippare på kvällen och det är då igelkottarna också är mest aktiva. Dagtid gömmer de sig i skuggan under något buskage. Mellan klockan 10 och 16 är det inga problem att ha klipparna igång.

En annan konstruktion på klipparna hade också skonat många liv, menar han.

– Klipparna borde ha något skydd för knivarna så hade djuren knuffats undan istället för att få kontakt med knivarna, säger Bo Olsson.