Inget brottsligt i Filippainsamling – men Österlenborna vill ha tillbaka sina pengar: ”Många känner sig lurade”

Vallby Artikeln publicerades
Ronny Cronvall, Wallby insamlingsförening.
Ronny Cronvall, Wallby insamlingsförening.

Polisen har lagt ner utredningen om grovt bedrägeri i samband med den uppmärksammade insamlingen till cancersjuka flickan Filippa.

Ronny Cronvall från Wallby insamlingsförening, som samlade in nära 70 000 kronor, är både arg och besviken på beslutet.

Filippainsamlingen fick stor uppmärksamhet när mamman gick ut och bad om pengar för att kunna åka till Mexiko och operera flickan. Facebookgruppen ”Rädda Filippa” fick massvis med medlemmar och pengar skänktes från alla håll i landet.

En av givarna var Wallby insamlingsförening, som genom Österlenborna lyckades få ihop 67 500 kronor. Men kort efter att bidraget skickats in väcktes kritik mot insamlingen.

Bland annat framkom att mamman hade köpt en bil för de insamlade pengarna, resan till Mexiko blev inte av och folk började kräva sina bidrag tillbaka. Det hela slutade i hot och polisanmälningar. Även Wallby insamlingsförening gjorde en anmälan.

Men nyligen damp det ner ett brev i lådan, med besked om att polisen hade lagt ner den utredning om grovt bedrägeri som inleddes i april.

Det har inte gått att hitta något brottsligt i det som hänt, menar polisen och påpekar att inte fanns några specifika avtalsvillkor om hur pengarna skulle användas. Bilköpet ska ha förklarats med att även detta gick till att främja flickans vård.

Ronny Cronvall är besviken.

– Jag fattar det inte och tycker att det borde prövas. Det är många som känner sig lurade, säger han och står själv fast vid att insamlingen inte varit vad den utgetts för att vara.

– Man skulle vilja vädja till mamman att ge tillbaka pengarna till givarna.

Ångrar du att ni skänkte pengarna?

– Det är klart att man gör. Det är pengar som vi hade kunnat använda till andra saker.

Föreningen har i sin tur fått ta emot en del påhopp.

– Vi har kallats godtrogna som gick på detta. Men det kändes rätt från början och vi har gjort liknande insamlingar tidigare, då har det funkat hur bra som helst. Det blev kanske så att man vaggades in i en falsk trygghet, säger Ronny Cronvall.

”Det är klart att vi kommer kolla upp det bättre i framtiden”

Själv blev han övertygad när han hörde mammans vädjan i radio.

– Går man ut på det sättet kan det ju inte vara en bluff, tänkte jag. Då måste man ha rent mjöl i påsen.

Kommer ni att tänka annorlunda framöver vid insamlingar?

– Ja, det här sättet att skänka pengar fördärvas ju när något sånt här händer. Och det är klart att vi kommer kolla upp det bättre i framtiden, även om det är svårt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.