Japansk konstnär hedras

Simrishamn Artikeln publicerades

Det är 100 år sedan den japanske konstnären Haruo Sézaki föddes i Kobe. I helgen hedras han med en minnesutställning på Kiviks Esperöd.

– Han studerade måleri först i Japan och från 1929 i Frankrike. 1942 bosatte han sig i Sverige och han fann sina motiv främst på Österlen, berättar vännen Kerstin Krantz, som gjort en minnesskrift om "Österlänningen som blev Österlening".

Hon och konstnären Bo Hultén på Kiviks Esperöd har av privatpersoner lånat cirka 45 målningar och litografier signerade Sézaki.

Utställningen invigs i dag klockan 14 av Bo Hultén. På plats finns också kulturattaché Shinji Watanabe från japanska ambassaden i Stockholm. Journalisten Etsuko Hirano på Kobe Newspaper tillbringar en hel vecka på Österlen för att täcka arrangemanget.

– Det är fjärde gången jag är i Sverige för att skriva om Sézaki, säger Etsuko med ett leende.

Hon är fascinerad av hans landskapsmålningar – och det faktum att han 1953 var den förste japan som blev svensk medborgare.

Haruo Sézakis sista utställning var på Galleri W i Simrishamn hösten 1977. Den omvandlades till en minnesutställning, eftersom konstnären avled strax före vernissagen i september.

Enligt Kerstin Krantz gjorde Sézaki ett stort intryck på alla som lärde känna honom.

– Han var en mycket gästvänlig person och fick många vänner i Sverige, säger hon.

Utställningen är öppen i dag klockan 14 – 17 och på söndag klockan 12 – 17.

Pontus Persson