Han tände eld på kommunhuset – döms till tre års fängelse och utvisning

Simrishamn Artikeln publicerades
Det var den 20 juli i år som mannen försökte tända eld på kommunhuset.
Det var den 20 juli i år som mannen försökte tända eld på kommunhuset.

31-åringen som startade branden i kommunhuset i juli döms för mordbrand vid Ystads tingsrätt.

Påföljden blir tre års fängelse och utvisning.

På torsdagen meddelade Ystads tingsrätt domen mot den 31-årige man som i mitten av juli satte eld på brandfarlig vätska, som han hällt ut på väggen och golvet i kommunhusets reception.

Mannen hade kommit till kommunhuset för att träffa sin socialsekreterare. Vid besöket legitimerade han sig, och det gjorde att han senare samma kväll kunde identifieras och gripas av polis i sitt hem.

Mannen åtalades för grov mordbrand och i förra veckan inleddes rättegången. Nu står det klart att han döms till fängelse i tre år samt utvisning för mordbrand - brott av normalgraden.

Tingsrätten konstaterar att mannen avsiktligt har startat branden och att han har varit medveten om att han utsatte andra människor för fara – allt för att han inte var nöjd med ett myndighetsbeslut.

En av nämndemännen tycker att brottet var så pass allvarligt att fängelsestraffet borde ha blivit på fyra år i stället för tre.

Utvisningsbeslutet innebär att 31-åringen inte får återvända till Sverige på tio år. Gör han det riskerar han ytterligare fängelsestraff – som högst i ett år. Mannen ska också vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft, delvis på grund av beslutet om utvisning.

Utöver detta ska 31-åringen även betala ett skadestånd på 10 000 kronor till den receptionist som var på plats under dådet, och som ingrep för att släcka elden.

Även om brottet inte var riktat direkt mot receptionisten anses han ha varit så utsatt att han har rätt till ersättning för kränkning.

31-åringen har erkänt att han har orsakade branden men har samtidigt förnekat att han skulle ha gjort sig skyldig till mordbrand. Han har hävdat att han hällde den brandfarliga vätskan över sig själv för att ta livet av sig - men tingsrätten anser inte att de uppgifterna är trovärdiga.