Kiviks marknad kör på i sommarvärmen

Kivik Artikeln publicerades
kivik marknad
kivik marknad

I dagarna tre invaderas Kivik av besökare som har ett mål för ögonen, att uppleva Kiviks marknad med sitt stora utbud som torde tilltala de flesta smakriktningar.

Det är en syn att komma till marknadsområdet, och bara låta sig genomströmmas av marknadshistoria. Kiviks marknad lär vara en av de mest kända marknaderna i landet. Kiviks marknad är kulturhistoria.

Under de tre dagar som marknaden pågår lockar den många, många besökare och givetvis många som säljer varor vid sina stånd, vagnar och bord.

kiviks marknad
Foto: Mark Hanlon
kiviks marknad

Med ett val i antågande passar flera politiska partier på att saluföra argument och ideologier i akt att värva fler röster till valet 9 september.

Vad vore marknaden utan ett Tivoli på plats? Blott intet. Karuseller och andra attraktioner får inte minst de unga att tjuta i skräckblandad förtjusning.

Het sommarmorgon tarvar ett parasoll.
Foto: Sprisse Nilsson
Het sommarmorgon tarvar ett parasoll.

En rundvandring ger vid handen att här finns det mesta att köpa, om än att en del av utbudet inte precis är vad varje hushåll behöver, utan mer är tingestar som man knappt visste fanns, och än mindre visste att man hade ett överhängande behov att införskaffa.

I full fart med att peppa upp finner vi läkarstuderande Isac Zia i en tajt scenkostym i värmen.

Men glad ändå berättar han att sällskapet kommer från Lund, där de driver Var GladSpexarna som är en nations- och kårlös spexförening. Zia och hans över 50 likasinnade spexare är på marknaden för att ge besökarna en möjlighet att uppleva Lundahumorn på nära håll.

Föreställningen de ger heter Fantomen på Ystadsoperan och är en 40 minuter lång föreställning som kommer att visas 16 gånger. För att de ska klara trycket är det två ensembler som turas om att ge föreställningen som i "rusningstid" ges en gång varje timme.

Zia berättar att spexföreningen har gett föreställningar på marknaden i många år. Ett av jobben som de har är att gå runt och göra reklam för föreställningen. Och ibland kan det vara över 50 åskådare på en föreställning, vid andra tillfällen ett tjugotal.

Några steg bort står Emil Boman på en stege och gör det sista arbetet med att fästa skylten.

– Jag är ansvarig för scenbygget och tältuppsättningen, framhåller han.

I dagarna tre kan de som önskar njuta Kiviks marknad.