Kiviks marknad: Nya aktiviteter när knallarna blir färre

Kivik Artikeln publicerades
Kiviks marknad.
Foto: Torun Börtz
Kiviks marknad.

Färre dagar och fler aktiviteter när knallarna tryter. Inför sommaren söker Kiviks marknad nya vägar för att fortsätta locka besökare.

Domen från många av förra årets marknadsbesökare var hård: Alldeles för få knallar och alldeles för likformigt utbud.

Inför sommarens marknad i Kivik har bolaget Marknadsevent i Sverige AB, som tog över driften 2017, bestämt sig för flera förändringar. Den tydligaste är antalet dagar: Från att ha börjat marknaden på måndagen för att avsluta på onsdagen koncentrerar man nu aktiviteterna till veckans två första dagar.

– Vi har märkt att många knallar packar ihop och stänger på onsdagen för att de ska vidare, framför allt till Karlshamn och Östersjöfestivalen där. Därför intensifierar vi måndagen istället och ställer högre krav på knallarna att de ska ha öppet till minst klockan 22, förklarar marknadsgeneralen Dennis Nilsson.

I år håller därför marknaden och tivolit öppet mellan klockan tio och midnatt både på måndagen den 15 juli och tisdagen den 16 juli.

Generationsskifte

Att knallarna blir färre är något han bekräftar.

– Det har pågått i ett decennium nu, sakta men säkert. Att knallarna blir allt färre är inte så konstigt. Många är gamla och orkar inte längre och det är inte alla som har barn som vill ta över, konstaterar han.

– Allt finns dessutom att köpa på annat håll – det är svårt att hitta ett unikt sortiment, till lägre pris dessutom.

Artister och tävlingar

Den här säsongen väljer man att sänka hyran för knallarna, samtidigt som man delvis förändrar marknadens innehåll.

– Vi vill kunna bjuda besökarna på en helhetsupplevelse, även om det är färre knallar. Just nu arbetar vi febrilt för att sätta ihop ett schema med tävlingar och artister, berättar Dennis Nilsson.

Hela omdaningen av marknaden kommer dock inte att vara klar den här säsongen.

– Nej, vi jobbar med en treårsplan, så allt kommer inte att ske i år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.