Klass skänker halva klasskassan

Simrishamn Artikeln publicerades

Vi har allt men barnen som har blivit handelsvaror har ingenting för det har tagits ifrån dem.

Så resonerade eleverna i klass 5 på Nils Holgerssonskolan när de beslöt att skänka halva sin klasskassa till Musikhjälpen.

När klassen diskuterade om hur barn i världen har det och jobbade med den veckoliga nyhetsuppläsningen kom frågan om att ge bistånd upp på tapeten.

I klasskassan fanns lite över 5 000 kronor som eleverna tjänat in genom att bland annat sälja kakor. Pengarna var tänkta till en klassresa nästa år. Nu talar mycket för att det i stället blir läger med camping.

– Det är nåt av det hemskaste som finns, att det handlas med barn. Alla barn förtjänar att ha det lika bra som vi har det.

Så säger My Hüllert Åkesson och hon gör det med eftertryck. Samma inställning har hennes kamrater i klassen – och det råder total enighet om den saken.

– Först pratade vi om att skänka 500 kronor men nästa alla ville ge mera så det blev halva klasskassan på 3 500 kronor.

– Jag hörde att det nånstans kostade tusen kronor att köpa ett barn, så nu har vi i alla fall räddat tre, säger Andrea Sköld.

– Tänk att det finns föräldrar som tvingas sälja sina barn för att de inte har mat till varken barnen eller sig själva, säger Malcolm Bergsten.

– Och trafficking har vi läst om. Det är ju helt sjukt, tycker Viktor Persson.

Det var Simon Karlsson Thorbjörk som formulerade syftet så bra och han går i en mycket medveten klass som har lärt mycket om orättvisorna och tillståndet i världen.

De är till exempel med varje år i den stora internationella omröstningen där barn föreslår vuxna som förtjänar att uppmärksammas för sina insatser för barn. Bland dem som prisats finns bland andra Nelson Mandela.

När YA besökte klassen kom förslag upp på olika sätt att stödja barn som inte har det så bra som de själva. Individuell Människohjälp säljer inför julen så kallade glädjepaket, man köper symboliskt ett träd, kanske en kyckling eller en kaffebuske i Guatemala. Man kan också ge pengar som räcker till att köpa en get som ger en zimbabwisk familj försörjning och näringsrik mjölk till barn.

– En get för bara hundra kronor! Det köper vi, enades klassen om.

Musikhjälpen pågick hela förra veckan och var ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Totalt inbringade insamlingen 12 miljoner