Konditor från Österlen är bäst i Norden

Sankt Olof Artikeln publicerades
Martin Morand tävlade bland annat med jättestor Oscarstaty av choklad, utkarvad ur ett 60 kilo tungt block. 2 bilder
Foto:Skärmavbild
Martin Morand tävlade bland annat med jättestor Oscarstaty av choklad, utkarvad ur ett 60 kilo tungt block.

Nu är det klart, konditorn Martin Morand från Sankt Olof är bäst i Norden. Team Sweden tog hem guldmedaljen i Nordic Pastry Cup i Stockholm på lördagen.

Nordiska mästerskapet i konditori (pastry) och bageri (bakery) beskriver sig som en årlig återkommande tävling för Nordens bästa bagare och konditorer. I år var temat "Movie" och de tävlande lagen fick visa prov på kreativitet, hantverksskicklighet och smaksäkerhet.

På lördagen korades Team Sweden: Jessica Sandberg och Martin Morand, till vinnare i Nordic Pastry Cup.

Martin Morand tävlade bland annat med jättestor Oscarstaty av choklad.

"Många är ni säkert som undrat vad det skulle bli av det stora chokladblocket på 60 kilo. Jag kan nu avslöja att det var Oscarstatyn som jag karvade ut i det stora blocket", skriver Martin Morand från Sankt Olof på sin Facebooksida.

När priset delades ut på Sveriges bageri- och konditorimässa på Kistamässan i Stockholm på lördagen frågade konferenciern Jessica Sandberg och Martin Morand vad de tänkte när de var klara med tävlingsbidragen.

– Jag vet inte om jag tänkte något; jag var så tömd på energi. Men allt gick bra. Jessica gjorde sitt jobb fantastiskt bra, och jag gjorde mitt. Vi är ett starkt lag med mycket erfarenhet. Vi är väldigt glada. Vi har inte tävlat så länge tillsammans, men jag hoppas att vi ska tävla mer framöver, sa Martin Morand.

– Det här är bara början, sa Jessica Sandberg.

Martin Morand har tidigare bland annat kommit tvåa i Culinary Olympics 2016 med sitt lag Skåne Kulinar. Innan dess vann han Dessertmästarna 2015.